Marakujový olej

Olej vytvořený z plodů mučenky, který se využívá coby složka kosmetických produktů

Marakujový olej se získává extrakcí ze semen mučenky jedlé a mučenky pletní za studena, většinou kombinací těchto dvou olejů. Olej má zářivě žlutou barvu a svěží vůni. Jeho hojivých a léčivých účinků si cenili již Aztéci a další indiánské kmeny z jihoamerické Amazonie. V současnosti se marakujový olej využívá především jako součást kosmetických produktů, zejména pro svůj vysoký obsah aktivních látek. Pozitivní vliv má na pleť a vlasy, které zjemňuje, hydratuje a chrání před škodlivým vlivem horka.

Kyselina linolová je klíčová

Hlavní složkou marakujového oleje je ze 70 % kyselina linolová, obsahuje nicméně i další mastné kyseliny, jako je kyselina palmitová a kyselina olejová, které společně s kyselinou linolovou utváří na 95 % jeho objemu.

Kyselina linolová, také známá pod označením vitamín F, je polynenasycená omega-6 mastná kyselina patřící do skupiny esenciálních mastných kyselin, které lidský organismus pro své správné fungování potřebuje, ale neumí si je syntetizovat.

Jaký je účinek marakujového oleje na pleť?

Díky vysoké vstřebatelnosti pleť hydratuje, ale zároveň nezpůsobuje nepříjemný mastný film, ani neucpává póry, zatímco ulevuje od suché pleti a šupinek na kůži. Díky vysokému obsahu vitamínu E podporuje omlazení a zpevnění pleti, kterou navíc coby antioxidant chrání před poškozením všudypřítomnými volnými radikály, jež jsou zodpovědné mimo jiné za degradaci kolagenu a elastinu. Marakujový olej navíc obsahuje vitamín A, další účinnou anti-agingovou látku působící proti vráskám a jemným linkám, stimulující deskvamaci pleti.

Díky tomu pleť získává rozzářený, osvěžený vzhled. Pleť vedle toho posiluje, čímž napomáhá její obraně před negativními vnějšími faktory, například znečištěním, a uzamyká v ní vláhu. Marakujový olej navíc zklidňuje záněty pleti a stimuluje aktivitu fibroblastů, jež jsou zodpovědné za produkci kolagenu. Díky obsahu vitamínu A posiluje vlastní odolnost pleti před ultrafialovými paprsky a poškozením slunečním zářením. Marakujový olej je prospěšný také vlasům a nehtům, které posiluje, hydratuje a vyživuje.

Vedle vitamínů A a C obsahuje marakujový olej také vitamín B2, vitamín B3, draslík, fosfor, hořčík, měď a železo.