Lecitin

Tuk, který je se nalézá ve všech buňkách těla a hraje důležitou roli v mnoha metabolických reakcích

Označení lecitin pochází z řeckého označení pro žloutek, Lekithos. Je běžnou složkou buněk všech živých organismů a jeho přítomnost v nich je nutná pro jejich správné biologické fungování.

Jedná se také o jedlý surfaktant (látka, která snižuje povrchové napětí) a emulzifikátor. Využívá se jako stabilizující a emulzifikační agent v jídle (margarín, čokoláda), v lécích a kosmetice v krémech, rtěnkách nebo kondicionérech.

Vliv na organismus

Lecitin podporuje fungování nervové soustavy, má potenciál zlepšovat paměť a kvalitu spánku, podporuje koncentraci a schopnost učení. Dále lecitin snižuje hladinu cholesterolu, ozdravuje cévy a snižuje krevní tlak. Brání ukládání tuku v játrech a napomáhá při jejich regeneraci a ochraně.

Lecitinu se připisuje podíl na redukci ekzémů a zlepšení kvality pleti, napomáhá zkvalitnění vlasů, podporuje hojení ran, snižuje projevy celulitidy a má celkově protizánětlivé účinky.

V kosmetice hydratuje

U kosmetických produktů zvyšuje jejich schopnost hydratovat, opravovat a zlepšovat stav pleti díky obsahu esenciálních mastných kyselin. Získává se ze sojových bobů.

Napomáhá chránit pleť a přírodně v ní uzamyká vlhkost. Má schopnost procházet epidermis a působit tak přímo na úrovni buněk. Je výrazným zdrojem cholinu a inositolu, životně důležitých složek všech buněčných membrán, které hrají velkou roli v růstu a správném fungování buněk.