Kyselina salicylová

Patří k nejúčinnějším antibakteriálním látkám, je oblíbená jak v lékařství, tak v lékařské kosmetice, řadí se mezi BHA-kyseliny

Kyselina salicylová se získává z kyseliny acetylsalicylové. S ní se nejčastěji setkáváme ve volně prodejných lécích proti horečkám a bolesti jako například Aspirin. Kromě toho je možné kyselinu salicylovou syntetizovat ze salicinu, který se nachází ve vrbové kůře a různých bylinkách. Takto získaná kyselina salicylová ovšem nemá na pleť vítané kosmetické účinky.

Nerozpouští se ve vodě, ale v tucích, proniká proto snadno dovnitř pórů a snadno je čistí, je proto ideální složkou pro péči o aknózní a mastící se pleť. Ve schopnosti pronikat do pórů je mezi kosmetickými látkami naprostým unikátem. V pleti navíc podporuje správný koloběh buněk a působí protizánětlivě. Tento účinek není sice cílen přímo na bakteriálního původce akné, ale na potenciální sekundární infekce, které může způsobit.

Díky tomu, že aktivně působí na enzymy zodpovědné za produkci mazu, redukuje negativní a viditelné projevy mastné pleti.