Kyselina l-mandlová

Aromatická alfa-hydroxykyselina rozpustná ve vodě

Respektivě chirálně správná forma kyseliny mandlové. O tomto tématu si přečtěte v našem článku týkajícím se chirality.

Kyselina mandlová se využívá jako účinná antibakteriální látka v lékařství již léta, v posledních letech však nachází své uplatnění i v kosmetice. V lékařství je její hlavní „doménou“ léčba infekcí močového traktu, používá se i jako antibiotikum.

Působí proti akné a proti vráskám

Co se týče kosmetického využití, spektrum je velmi široké, dokáže pomoci v případech silného akné jak u mladistvých, tak dospělých. V případě zralé pleti dokáže redukovat vrásky a jemné rýhy i projevy hyperpigmentace. Doporučuje se také před a po terapii laserem, kdy díky ní dochází ke snížení podráždění pleti a zkrácení doby rekonvalescence.

Její použití je obdobné jako kyseliny glykolové, ovšem s tím rozdílem, že kyselina mandlová je výrazně šetrnější, protože má větší molekulu, která je lépe tolerována kůží. Navíc má oproti kyselině glykolové antibakteriální vlastnosti. Pleti nezpůsobuje žádné podráždění, zarudnutí ani pálení.