Kyselina linolová

Přirozeně vyskytující se mastná kyselina, která se nachází v tucích buněčných membrán, patří do skupiny esenciálních mastných kyselin

Kyselina linolová je polynenasycená mastná kyselina řadící se k omega-6 mastným kyselinám, která se nachází v mnoha rostlinných olejích, zejména ve slunečnicovém a světlicovém. V těle se vyskytuje přirozeně a její nedostatek vede k suché pleti, vypadávání vlasů a špatnému hojení zranění.

Často se kyselina linolová využívá v kosmetických přípravcích, protože napomáhá právě tyto problémy řešit. Využívá se jako emulzifikátor při výrobě mýdel a rychle se vstřebávajících olejů. Využívá se také pro své protizánětlivé účinky, schopnost redukovat projevy akné a hydratační vlastnosti.

Hubnutí a omlazení

Podle posledních průzkumů pomáhá kyselina linolová zachovat zdraví buněčných membrán, zlepšuje využití živin a zajišťuje správný chod buněčných mechanismů. Produkuje také prostaglandiny, které stimulují krevní oběh a posilují přirozenou ochranu organismu tím, že potlačují záněty. Proto může kyselina linolová ulevit také v případě atopického ekzému. V kombinaci s vitamínem C výrazně zlepšuje stav suché pleti a její ztenčování v důsledku stárnutí.

Oblíbené jsou orálně konzumované přípravky s kyselinou linolovou, protože mají napomáhat hubnutí a podporovat růst svalové hmoty. Aktivuje totiž hormon podporující vyplavování tuků v podobě mstných kyselin z tukových buněk a tlumí aktivitu proteinu, který tuky do buněk ukládá. Konzumace těchto produktů však není samospásná a pro skutečný váhový úbytek je nutné kombinovat ji se sníženým kalorickým příjmem a zvýšeným výdejem.