Kyselina diová

Dikarboxylová kyselina, která se využívá v přípravcích pro akné a hyperpigmentaci

Kyselina diová je organická složka, která se využívá v kosmetických přípravcích na aknózní pleť a přípravcích cílených na redukci hyperpigmentace či tmavých skrvn na pokožce.

V případě pleti s akné redukuje kyselina diová tvorbu mazu a zabíjí bakterie, které akné způsobují a působí protizánětlivě. V případě hyperpigmentace dochází po aplikaci kyseliny diové k redukci produkce melaninu, který v pleti vytváří barvivo. Kromě toho podporuje jeho rovnoměrnou distribuci v pokožce.

Poslední vědecké průzkumy prokázaly, že tato nově derivovaná látka podobná kyselině azelaové dokáže pleť stiženou hyperpigmentací efektivně prozářit a zbavit znaků poškození slunečním zářením.