Kakaové máslo

Tuk získávaný z kakaových bobů s řadou pozitivních účinků na pleť

Kakaové boby se nachází v kakaovém lusku, plodu kakaovníku pravého (Theobroma cacao). V každém kakaovém lusku je asi třicet až čtyřicet těchto semen. Extrakci tuku, který se zve kakaové máslo, předchází sušení a pražení, a teprve poté dochází k samotnému lisování. Při pokojové teplotě zůstává tuhé, bod, kdy dochází k jeho zkapalnění, je nízký.

Dvě formy kakaového másla

Existují dvě podoby kakaového máslo, rafinovaná a přírodní. Prvně zmiňovaná kakaové máslo zbavuje typického aromatu i barvy a výměnou za to je vhodná pro použití v kosmetických produktech. Přírodní, nerafinovaná forma má žlutavou barvu a výrazně čokoládovou vůni. Vedle benefitů, které pleti přináší, jej proto výrobci kosmetiky přidávají i za účelem přírodní parfemace.

Proti vráskám a pigmentacím

Kakaové boby, stejně jako máslo, jsou bohaté na antioxidanty. Ty při aplikaci na pleť brání poškození volnými radikály, tedy mimo jiné předčasnému stárnutí pleti a vzniku jeho projevů, nadměrné pigmentaci a unavenému vzhledu pleti bez jasu. Ochrana pleti před působením volných radikálů je pro zachování jejího mladistvého a zdravého vzhledu povinnost. Vedle toho působí protizánětlivě, čímž ještě více zamezuje rozvoji známek stárnutí pleti.

Díky svému vysokému obsahu mastných kyselin, jako jsou kyselina olejová, palmitová a stearová, posiluje přirozenou funkci kožní bariéry a zabezpečuje optimální hloubkovou hydrataci pleti. Může zlepšit také stav podrážděné pleti s ekzémy a dermatitidou.

Kakaové máslo lze používat pro hydrataci a zjemnění pokožky celého těla, obličeje a dokonce rtů.