Glykace

Přirozený proces mající za následek stárnutí pleti

Při glykaci se cukr v krevním oběhu napojuje na bílkoviny a utváří nové škodlivé molekuly zvané produkty pokročilé glykace (Advanced Glycation End products, AGE). Ty organismus nepřijímá jako normální, jejich existence proto vyvolává produkci protilátek, které mohou v kůži vyvolat zánět. AGE mají navíc tendenci směřovat k dermálním bílkovinám kolagenu a elastinu.

Předčasné stárnutí pleti kvůli cukru

Jak organismus stárne, tyto bílkoviny jsou AGE stále více poškozovány, což vede ke stárnutí pleti. Čím více cukru, ať přirozeného nebo průmyslově zpracovaného, konzumujete, tím více AGE v organismu vzniká. Jakmile je organismus AGE zahlcen, dochází k destrukci kolagenu. Na úrovni buněk se mění struktura kůže, důsledkem těchto změn mohou být vrásky, ztráta elasticity, tuhnutí a hrubnutí pleti, stejně jako zhoršení funkce kožní bariéry a předčasné stárnutí.

Poškozením mikrocirkulace se zpomaluje obnova buněk, dochází ke ztrátě objemu pleti a k jinému rozložení tuku v podkoží. Příliš glykace může navíc ovlivnit, jaké typy kolagenu organismus produkuje, což má opět velký podíl na tom, jakou rychlostí bude pleť stárnout a kdy a v jaké intenzitě se na ní budou objevovat vrásky