Glycerín

Důležitá organická sloučenina, jinak též glycerol

Glycerin je bezbarvá tekutá substance bez zápachu, která je široce využívání ve farmakologických a kosmetických přípravcích. Glycerol má tři hydroxylové skupiny, které jsou zodpovědné za jeho rozpustnost ve vodě a jeho hygroskopickou povahu (pohlcuje a udržuje vlhkost). Glycerol není nijak toxický a má lehce nasládnou příchuť.

Glycerol může být původu syntetického nebo je možné jej derivovat z rostlin, především sojových bobů a palem, nebo ze zvířat, respektive jejich loje.

Využití

V potravinářském průmyslu slouží glycerol jako zvhlčovač, rozpouštědlo a sladidlo a napomáhá konzervovat potraviny. Využívá se také jako výplň v komerčně připravovaných nízkotučných pokrmech (například sušenky) a jako zahušťovadlo v likérech. Glycerol se používá i jako náhražka cukru (obsahuje asi 27 kalorií v čajové lžičce). Jako potravinové aditivum má glycerol označení E422.

Vedle potravinářství se využívá glycerol ve farmacii, a to jako laxativum. Zlepšuje navíc texturu pleti, působí jako její zvhlčovač a lubrikant. Své uplatnění nachází v zubních pastách, ústních vodách, produktech péče o pleť, holicích pěnách a krémech, produktech pro péči o vlasy, mýdlech a nebo lubrikantech.

Glycerol je také hlavní složkou glycerinových mýdel. Ty kromě glycerolu obsahují i esenciální oleje, které jsou přidávány kvůli vůni. Tento typ mýdla používají často lidé s citlivou pletí, která je náchylná k podráždění, protože pleť tolik nevysušují a naopak zaručují její zvlhčení.

Historicky se také glycerol používá a používal jako součást nemrznoucí směsi do automobilů.