Ectoin

Aminokyselina s pozitivním vlivem na zdraví

Ectoin je aminokyselina, kterou přirozeně produkují především mikroorganismy. Díky ní jsou schopné bránit se žáru, ultrafialovému záření a vysokým koncentracím soli. Vyrábět lze nicméně ectoin také synteticky s laboratorním využitím bakterií.

Hydratace pro pleť

Molekuly ectoinu na sebe váží velké množství vody. Dokáží také stabilizovat koncentraci vody v buňkách. To vše snižuje riziko stresu pleti dané ultrafialovými paprsky. Kromě toho ectoin zpomaluje rozpad kožních buněk zapříčiněný vnějšími vlivy, mimo jiné chladem, příliš vysokou či nízkou teplotou nebo topickou aplikací tenzidů.

Ectoin nicméně není aktivním filtrem ultrafialového záření, jeho aplikace by proto neměla být náhradou za používání produktu s širokospektrální sluneční ochranou. Pleť nicméně v ochraně před slunečním zářením přirozeně podporuje. Nejvyšší účinek, co se ochrany týče, vykazuje ectoin v případě UVA paprsků. Ty byly donedávna považovány za nejméně škodlivé, téměř neškodné. Nezpůsobují totiž opálení, ani rakovinu kůže, jsou však příčinou jejího předčasného stárnutí. Ectoin chrání buňky kůže před poškozením UVA zářením.

Chrání kožní bariéru

Vedle toho ectoin hydratuje pleť, obnovuje fungování a regeneraci ochranné kožní bariéry a pokožku celkově zjemňuje a zklidňuje. Je proto látkou vhodnou pro péči o suchou, citlivou či k podráždění náchylnou pleť, stejně jako pleť zralou. Jako složka kosmetiky působí na další aktivní látky stabilizačně a prodlužuje jejich účinnou dobu.