Antokyany

Látky, které působí preventivně proti kardiovaskulárním chorobám, rakovině a podporují kognitivní funkce

Za antokyany považujeme skupinu látek s více než 6000 členy z rodiny flavonoidů – polyfenolických fotochemikálií, které se nachází v různých rostlinných potravinách. Vedle antokyanů patří mezi flavonoidy také flavony, flavanoly, flavanony a isoflavony. Antokyanové pigmenty se využívají v lidovém lékařství po generace, ale až nynější studie prokázaly jejich specifické farmakologické vlastnosti.

Zahalené tajemstvím 

Mnoho vlastností antokyanů působících na organismus zůstávají stále tajemstvím. Nicméně laboratorní výzkumy ukazují, že antokyany hrají velkou roli ve snižování rizika rozvoje kardiovaskulární choroby, kognitivního úpadku a rakoviny.

Proti těmto onemocněním by měly působit preventivně. Důvodem jsou jejich antioxidační vlastnosti, ale nejen ony. Pravděpodobně i další chemické vlastnosti nad rámec antioxidačních.

Hojně se nacházejí v ovoci a zelenině, kterým propůjčují červeno-oranžovou až modro-fialovou barvu. Přirozeně se v rostlinách nacházejí v podobě glykosidů, v nichž je antokyanidová molekula spárovaná s cukrem. Ona část pigmentu, která existuje nezávisle na cukru se nazývá antokyanidin.

V tmavém ovoci

Nejvíce se antokyany nachází v bobulích (černý rybíz, bezinky, borůvky, jahody) a v jejich šťávách, a v červených a modrých hroznech, červeném víně, třešních, lilcích, švestkách, červených pomerančích a dokonce v červeném zelí.

Rostlina produkuje antokyany v rámci obranného mechanismu před vnějšími stresory, mezi něž patří ultrafialové záření, příliš nízká teplota nebo sucho. Produkují se v kořenech, stoncích a zejména v tkáních listů.

Jaké choroby pozitivně ovlivňuje?

  • Kardiovaskulární choroby
  • Rakovina
  • Kognitivní funkce