Antioxidanty

Látky, které mají schopnost omezovat aktivitu volných radikálů v organismu a snižují potenciál jejich vzniku. Chrání proto organismus před tzv. oxidačním stresem

Proč jsou pro nás antioxidanty tak důležité? Poškození způsobené volnými radikály stojí totiž na počátku oslabení organismu, různých více či méně vážných onemocnění, ale i zrychleném stárnutí organismu. Lidské tělo je sice schopné bránit se proti jejich zhoubným účinkům samo, nicméně když jejich obsah v organismu přesáhne určitou míru (kterou je těžké specifikovat), je třeba mu dopomoci právě antioxidanty, které volné radikály eliminují.

Onemocnění, které mají volné radikály "na svědomí", je mnoho, zejména se však jedná o různé druhy rakoviny, onemocnění kardiovaskulární soustavy a poruchy obranyschopnosti. Kromě toho, že antioxidanty působí proti těmto zdravotním rizikům, předpokládá se, že zpomalují i procesy stárnutí organismu.

Své uplatnění nachází i v potravinářství. Díky nim dochází prodloužení trvanlivosti potravin a zachování jejich chuti, vůně i barvy. Kromě toho ochraňují před oxidací i některé z vitamínů a aminokyselin, které si náš organismus z potravy bere.