Allantoin

Složka kosmetických produktů, která zajišťuje hydrataci a zjemnění pleti

Allantoin je jedna z nejvšestrannějších složek produktů péče o pleť. Nachází se v mnoha zvířecích i rostlinných zdrojích a je také možné jej uměle vyrobit v laboratořích pro využití v kosmetických přípravcích.

Na pleť má allantoin hydratační a zvláčňující účinek, napomáhá zdraví kůže a zlepšení jejího vzhledu. Využívá se v mnoha typech kosmetických produktů, mimo jiné na léčbu jizev po akné či v hydratačních přípravcích. Působí jako prevence suché pleti, svědění i drobných podráždění (popálení pleti v důsledku radioterapie, opruzeniny).

Allantoin na jizvy po akné

Je-li pleť hrubá či zjizvená v důsledku vážného či chronického akné, jsou produkty obsahující allantoin dobrou volbou, jak pleť vyhladit a podpořit její kompletní zhojení. Pleť vyhlazují bez podráždění, což je obzvlášť důležité, probíhá-li zároveň léčba akné s využitím kyseliny salicylové nebo benzoyl peroxidu. Allantoin pleť přirozeně chrání, podporuje její hojení a regeneraci kožních buněk. Stimuluje přirozený proces hojení, a tím pádem napomáhá vyhlazení jizev po akné a sjednocení barevného odstínu pleti.

Pro hydratovanou a vyhlazenou pleť

Produkty určené na vyhlazení a hydrataci pleti, které mají ulevit od suché, olupující se kůže na obličeji a rukou obvykle obsahují potenciálně dráždivé látky, které mohou poškodit citlvou pleť jako například různé druhy kyselin v nízké koncetraci. Mléka a krémy s obsahem allantoinu však ani citlivou pleť nedráždí, naopak ji hydratují. Zároveň však allantoin podporuje jemnou exfoliaci pleti, která je díky tomu rozzářená a vyhlazená.