Za stařecké skvrny a nadměrnou pigmentaci může slunce. Stejně jako za 80 % projevů předčasného stárnutí pleti

Za stařecké skvrny a nadměrnou pigmentaci může slunce. Stejně jako za 80 % projevů předčasného stárnutí pleti

Jakkoliv se tmavým flekům na pokožce přezdívá stařecké skvrny, neformují se v důsledku stárnutí pleti, ale její nedostatečné ochrany před slunečním zářením. Kůže si totiž pamatuje každé poškození sluncem, a dá vám to po letech pořádně najevo. A zdaleka to není jen nadměrná pigmentace, na co má sluníčko vliv. Je také příčinou vrásek, úbytku pevnosti i elasticity pleti.

Pleť byste proto měli před ultrafialovými paprsky každodenně chránit, bez ohledu na roční období nebo počasí. Jak je to s ultrafialovým zářením? Existují jej tři typy. UVC zadržuje téměř kompletně zemská atmosféra, a ještě že tak. Kdyby tento typ kosmického záření dopadal na zemský povrch, moc dlouho bychom nepřežili, protože je karcinogenní pro všechny živé organismy. UVC paprsky nás tedy naštěstí trápit nemusí, o UVA a UVB to ale neplatí. Pojďme se na ně podívat blíže.

Před UVB chrání SPF

Co se týče UVB paprsků, nabízí se nám možnost ochrany před nimi prostřednictvím SPF – slunečního ochranného faktoru. Ten udává schopnost produktu bránit paprskům UVB v poškození pleti. Samotná hodnota SPF je znakem toho, o kolik déle času můžeme strávit na slunečním záření, aniž by k došlo poškození pleti.

Přečtěte si o tom v tomto článku:

Ochranný SPF faktor v opalovacích krémech vás ochrání jenom před UVB zářením! Ochranný SPF faktor v opalovacích krémech vás ochrání jenom před UVB zářením! O škodlivosti UVA a UVB záření se mluví skoro všude. Věděli jste ale, že onen vzývaný „SPF“ faktor, který vidíme na každé lahvičce opalovacího krému, se týká jen UVB záření? A víte vůbec, co ono „SPF“ vlastně znamená?

UVB paprsky poškozují kůži až v epidermis a hrají významnou roli v rozvoji rakoviny kůže. Reaktivní druhy kyslíku (typ volných radikálů), které v kůži po expozici UVB paprskům vznikají, poškozují chromofory (látky, které pohlcují ultrafialové záření), jako je melanin.

Dochází k oxidaci melaninu, a tím pádem k jeho okamžitému ztmavení. Melanin se poté přesouvá do buněk keratinocytů a zjednodušeně vysvětleno, my se začínáme opalovat. Velké množství UVB paprsků má ale za následek odumírání keratinocytů v epidermis, a to se pak projevuje spálením buněk. Mimochodem, všimli jste si, že opálená pleť je většinou hrubší a sušší? Za to může právě UVB záření.

To může být navíc příčinou rakoviny kůže, protože excituje molekuly DNA v buňkách, kde utváří kovalentní vazby mezi sousedními thyminovými bázemi, a utváří tak thymidinové dimery. Tímto mechanismem pak dochází k narušení dvoušroubovice DNA, což může vyústit až v různé mutace, včetně těch rakovinných.

Jak působí UVB paprsky na pleť?

  • Jsou příčinou spálení od sluníčka
  • Způsobují nadměrnou pigmentaci
  • Podporují zánětlivé procesy v pleti
  • Poškozují kůži na úrovni DNA
  • Mohou způsobovat rakovinu kůže

Stárnutí pleti kvůli UVA

Ani UVA paprsky ale nejsou ve vztahu k pleti bez nebezpečí. Zodpovědné jsou primárně za její předčasné stárnutí. Prostupují totiž až do škáry (dermis), kde je uložen kolagen, hlavní stavební kámen kůže. Fibroblasty v kůži utváří jeho prekurzor prokolagen, který se následně přeměňuje na nám již známý kolagen.

Tento proces produkce kolagenu ovlivňují dvě látky. Transformační růstový faktor beta, jenž tvorbu kolagenu stimuluje, a aktivační protein AP-1, který ji naopak inhibuje, a navíc podporuje rozklad existujícího kolagenu s pomocí enzymu matrix metaloproteinázy.

Když na pleť dopadají UVA paprsky, stejně jako v případě UVB záření začínají vznikat reaktivní druhy kyslíku. Konkrétně vznikají tzv. singletové kyslíky, které mohou oxidativně poškozovat lipidové membrány buněk, buněčné stěny, mitochondrie a dokonce DNA. Volné radikály negativně působí na faktory ovlivňující produkci kolagenu, a to takto:

  • Navyšují aktivitu aktivačního proteinu AP-1, který prostřednictvím metaloproteinázy podporuje rozpad kolagenu
  • Snižují aktivitu transformačního faktoru beta, a tím pádem se ještě k tomu snižuje vlastní novotvorba kolagenu v kůži

Jak působí UVA paprsky na pleť?

  • Předčasné stárnutí
  • Nepřímé poškození DNA
  • Rakovina kůže
  • Oxidativní stres

Z výše uvedeného je nám tedy jasné, že bychom měli pleť před sluníčkem chránit. Sáhněte vždy po produktu s širokospektrální sluneční ochranou, tedy takovou, která vás ochrání před UVA i UVB paprsky. Označení širokospektrální by pak mělo zajistit, že UVA filtry tvoří alespoň jednu třetinu veškerých filtrů, respektive že poměr filtrů UVA k UVB je minimálně 1:3.

Na kosmetických produktech a opalovacích krémech se můžete setkat také s hvězdičkami, které indikují ochranu přímo před UVA paprsky. Nejvyšší možná hodnota je 5 hvězdiček. V takovém případě se již poměr filtrů UVA a UVB blíží hodně 1:1, čili ochrana před oběma typy záření je relativně vyrovnaná. Pro anti-aging naprosto ideální!

Jak podobnou ochranu do péče začlenit? Zvolit můžete buď vlastní opalovací krém, který budete nanášet po kompletní péči. Takový je například Physical Sunscreen, opalovací krém s fyzikálními filtry, nebo opalovací krém Dermaheal.

Přečtěte si o rozdílech mezi fyzikálními a chemickými filtry:

Minerální či chemická ochrana před UV zářením? Přečtěte si PRO a PROTI Minerální či chemická ochrana před UV zářením? Přečtěte si PRO a PROTI Chránit se před slunečním zářením je povinnost, bez ohledu na počasí. Zdaleka totiž nejde „jen“ o estetické záležitosti jako jsou vrásky, jemné linky a nadměrná pigmentace. Nedostatečná ochrana před ultrafialovým zářením může vyústit i v rakovinu kůže a dokonce její nejagresivnější formu, melanom.

Nebo můžete zvolit přímo denní krém se specifickým působením. V takovém případě můžete vybírat:

Krém s multifunkční ochranou a protivráskovým působením Advanced Day Total Protect, který je určen na normální až suchou pleť, hydratuje a chrání před UV paprsky, infračerveným zářením, modrým světlem, glykací a poškozením znečištěním.

ADVANCED DAY EYE PROTECT ADVANCED DAY EYE PROTECT Hydratační krém na jemnou oblast kolem očí, který zároveň redukuje vrásky a chrání jemnou kůži před slunečním, infračerveným a modrým zářením, stejně jako znečištěním a glykací. Vedle vrásek vás zbaví také otoků a kruhů pod očima. Víc vaše oční okolí nepotřebuje! 1 220 Kč

Krém určený na redukci nadměrné pigmentace White Balance Everyday Protect s výší SPF 50, který rozjasňuje a zesvětluje pleť, a kromě ochrany před UV paprsky chrání také před poškozením volnými radikály.

Krém kombinující obsah vitamínu C pro boj proti vráskám a pigmentacím a zároveň s obsahem UVA/UVB filtrů Daily Radiance Vitamin C.

DAILY RADIANCE VITAMIN C DAILY RADIANCE VITAMIN C Denní hydratační krém s vitamínem C DAILY RADIANCE VITAMIN C se kromě antioxidace postará také o ochranu před UV zářením, kterou zajišťuje SPF 30. Redukuje vrásky, nadměrnou pigmentaci a zpevňuje pleť, jíž rozzařuje a osvěžuje. Díky kyselině hyaluronové navíc příjemně hydratuje. Dodejte své pleti po ránu energii! 1 424 Kč

S článkem souvisí tyto výrobky:

Dermaheal opalovací krém SPF 50
Opalovací krém, který nejen, že vás ochrání před UVA a UVB zářením, ale dokonce bojuje proti vráskám
V těhotenství a při kojení
990 Kč
Skladem - ihned posíláme
Starší články:
Hydratace suché pleti snadno a rychle. Pomohou vám hydratační magnety a glycerin
Problémy s pletí19.2.2019

Hydratace suché pleti snadno a rychle. Pomohou vám hydratační magnety a glycerin

A vedle toho také další aktivní látky, které najdete v různých kosmetických produktech. Jak vlastně pleť vodu čerpá a zadržuje?

Micelární voda, micelární pěna a další micelární produkty. Jak fungují?
Problémy s pletí1.1.2019

Micelární voda, micelární pěna a další micelární produkty. Jak fungují?

Slovo micelární se v poslední době skloňuje v různých pádech i spojeních. Co je na micelární produktech tak převratného, a proč se nyní vyhřívají na výsluní popularity?

Kyselina mandlová vám dokonale vyčistí pleť
Problémy s pletí23.11.2018

Kyselina mandlová vám dokonale vyčistí pleť

I když se jedná o poměrně silnou kyselinu, nemusíte mít z její aplikace na pleť obavy. Naopak, dokáže jí prospět. Poradí si totiž jak s nežádoucím leskem, pupínky a rozšířenými póry, tak s akné.

Černá slupovací maska s aktivním uhlím. Jak působí proti akné a rozšířeným pórům?
Problémy s pletí21.11.2018

Černá slupovací maska s aktivním uhlím. Jak působí proti akné a rozšířeným pórům?

Aktivní uhlí se v minulosti využívalo jako univerzální protilátka při otravách jídlem a jedy, nebo pro filtraci vody. Jeho využití ale sahá mnohem dále. Třeba do kosmetiky. Užít si jej můžete v moderních černých maskách, které stahují a čistí rozšířené póry a redukují akné a lesk pleti.

Hyperpigmentace vás zbaví oxyresveratrol. Šanci dejte také vitamínu C
Problémy s pletí5.11.2018

Hyperpigmentace vás zbaví oxyresveratrol. Šanci dejte také vitamínu C

Nadměrná pigmentace je prevít. Jak se na pleti jednou objeví, je dost těžké se jí zbavit. Klíčová je v jejím vzniku prevence, tedy důsledná ochrana před ultrafialovým zářením. Když už ale tmavé skvrny na pleti máte, prevence není dostačující a je třeba přistoupit k akčnímu plánu.