Proti akné vám pomůže tea tree oil

Vytiskněte

Aknózní pleť vyžaduje speciální péči. Jednou ze složek produktů proti akné by rozhodně měl být tea tree oil, který působí proti zánětům a pupínků vás zbaví již během krátké doby používání.

Proti akné vám pomůže tea tree oil

Tea tree oil se vyrábí parní destilací z listů kajeputu střídavolistého, latinsky Melaleuca alternifolia, který je také znám jako čajový či čajovníkový strom. Jeho domovinou je sever australského Nového Jižního Walesu. S čajovníkem jako takovým ovšem nemá vůbec nic společného!

Jeho pojmenování tea tree, tedy anglicky čajový strom vzniklo pravděpodobně zkomolením. Strom totiž dorůstá do typického tvaru písmene T, které má anglickou výslovnost [tý], stejně jako anglické označení pro čaj, tedy psané tea. Než s čajovníkem je tato rostlina příbuzná s myrtami a blahovičníky, jejichž domovem je taktéž Austrálie.

Dalším důvodem, proč se strom jmenuje tak, jak se jmenuje, může být britský objevitel James Cook. Když v 70. letech 18. století připlul ke břehům Austrálie, všiml si, že z listů kajeputu připravují původní obyvatelé Austrálie odvar, tedy čaj. Dokonce se odvarem z kajeputu snažil působit u své posádky preventivně proti kurdějím.

Původní obyvatelstvo Austrálie si kajeputu čili tea tree velmi cení kvůli jeho léčebným účinkům. Komunity Aboriginců jej dodnes využívají jako antiseptikum při léčbě mnoha kožních onemocnění, kdy rozdrcené listy aplikují přímo na řezné rány, spáleniny nebo kožní infekce.

Tea tree jako antiseptikum

Ve 20. letech 19. století australský chemik Arthur Penfold publikoval sérií prací týkajících se antiseptických účinků tea tree oleje. Ty zajistily tea tree oilu (nikoliv však Penfoldovi) slávu.

Tea tree oilu je oblíbený předně díky svému účinku proti houbovým a plísňovým onemocněním a antibakteriálnímu a antivirovému působení. Na počátku minulého století se využíval například ve stomatologii a chirurgii pro čištění ran a jako prevence infekcí. Lékaři věřili, že je dokonce účinnější než do té doby běžně používané antiseptikum, kyselina karbolová.

Proti akné působí terpeny

Také v poslední době je tea tree oil stále oblíbenější a přidává se do širokého spektra kosmetických produktů včetně mýdel, šamponů a tělových krémů. Také v domácnosti se rozšířilo jeho užívání, sloužit může jako čistič na zubní kartáčky, čistidlo určené pro boj s plísněmi, účinný je i proti některým škůdcům, působí dokonce jako přírodní repelent a odpuzovač hmyzu.

Tea tree oil obsahuje více než 100 složek, mezi nejdůležitější patří terpenové uhlovodíky, tedy monoterpeny, seskviterpeny a jejich alkoholy. Právě tyto volatilizující oleje jsou pravděpodobně schopny likvidovat bakterie a houby, působí proti akné a snižují alergické kožní reakce.

Světlo, žár, ale i vzduch a vlhkost mohou ovlivnit stabilitu tea tree oilu. Pozor si proto dejte na to, jak jej skladujete.

Jak působí tea tree oil proti akné, respektive proti bakteriím? 

V roce 1995 se vědci zaměřili na jednotlivé složky tea tree oilu a to, jak ovlivňují růst bakterií. Negativní vliv na něj měla většina jeho složek, jako nejúčinnější se nicméně jeví terpinen-4-ol. O čtyři roky později se výzkumníci z australského Bentley zaměřili na to, jak přesně mikroby tea tree oil zabíjí. Přítomnost tea tree oilu ovlivňuje metabolismus bakterií, přičemž ty snižují konzumaci kyslíku. Vyšší hladina tea tree oilu významně snižuje rychlost, jakou mikroby kyslík vstřebávají.

Značí to, že tea tree oil inhibuje respiraci (dýchání) mikrobiálních organismů. Respirace je přitom klíčovým procesem pro produkci energie. Organismy, které nemohou efektivně dýchat, se musí spoléhat na méně efektivní způsoby produkce energie, jako je například fermentace. Bakteriální organismy pak nejsou schopny dosáhnout ideálního růstu a úrovně vývoje.

Působí na buněčné membrány, a tím zlepšuje aknózní pleť

Tea tree oil navíc ovlivňuje propustnost buněčných membrán. Pro buňku je nesmírně důležitá kontrola nad tím, co do ní prostupuje a co naopak vystupuje prostřednictvím buněčné membrány. Tea tree oil ale navyšuje propustnost buněčné membrány, což vede ke ztrátám draslíkových iontů a jejich úniku do okolních médií.

Mezibuněčné koncentrace iontů jsou klíčové pro správné fungování nejednoho buněčného procesu. Nekontrolovaný úbytek iontů ihnibuje mikrobiální růst i dělení. Tea tree oil navíc zvyšuje příjem chemických látek okolním prostředím. Tato absorpce z buněk může vést ke zvýraznění aktivity dalších antimikrobiálních látek tím, že jim umožňuje průnik do buněk.

Péče o pleť s akné musí být jemná

Některé bloggerky či média doporučují používat tea tree oil přímo na pleť. To ovšem důrazně nedoporučujeme, protože čistý tea tree oil je stejně jako každý jiný esenciální olej vysoce koncentrovaný a pleti může spíše uškodit a podráždit ji. Na jeho sílu se proto spolehněte raději coby součást vlastních produktů péče o pleť.

BetaCleanse pěna BetaCleanse pěna Hloubkové čištění pórů redukuje projevy akné a snižuje tvorbu mazu. Sáhněte proto po vysoce účinné antibakteriální exfoliační čistící pěně BetaCleanse a bojujte proti akné efektivně! Pěna se snadno aplikuje a pleť postiženou akné zklidňuje

Pokud chcete i přes to vyzkoušet čistý tea tree oil, pak jej aplikujte výhradně na jednotlivé pupínky, například vatovou tyčinkou. Tento typ aplikace, tzv. „spot on“ tedy přímo na zanícené místo, negativně neovlivní okolní zdravou pleť. Pro tuto cílenou péči jsou nicméně vhodnější produktu přímo k ní určené, u nichž máte jistotu, že vaši pleť nepodráždí, tak jako vysoce koncentrovaný tea tree oil. 

Konec článku

  • rss

Problémy s pletí