Kyselina mandlová vám dokonale vyčistí pleť

Kyselina mandlová vám dokonale vyčistí pleť
Rubrika: Problémy s pletí 23.11.2018
tisk

I když se jedná o poměrně silnou kyselinu, nemusíte mít z její aplikace na pleť obavy. Naopak, dokáže jí prospět. Poradí si totiž jak s nežádoucím leskem, pupínky a rozšířenými póry, tak s akné.

Kyselina mandlová je jednou z nejznámějších alfa-hydroxykyselin (AHA), svými vlastnostmi ale připomíná spíše beta-hydroxykyseliny, konkrétně kyselinu salicylovou. Jak napovídá její název, přirozeně se vyskytuje v mandlích. Kyselina mandlová je zároveň v tucích, ale také v oleji rozpustná. Právě díky tomu skvěle prostupuje do kožních pórů, nicméně též působí na svrchní vrstvy pleti.

Dvojí působení

Uvnitř pórů kyselina mandlová rozkládá nahromaděné odumřelé kožní buňky, kožní maz a nečistoty. Tyto usazené nečistoty póry zvětšují, a ty se pak stávají rozšířenými a viditelnějšími. Na povrchu pleti kyselina mandlová stimuluje exfoliaci, tedy odlučování svrchní vrstvy tvořenou odumřelými kožními buňkami. Tím urychluje proces deskvamace, buněčnou obnovu epidermis.

Při exfoliaci kyselina mandlová, respektive její chirálně správná forma kyselina L-mandlová, rozrušuje vazby mezi jednotlivými odumřelými buňkami, čímž umožňuje jejich odstranění z povrchu kůže. Na stejném principu působí také uvnitř pórů a usnadňuje jejich pročištění. Pleť díky tomu produkty s jejím obsahem zanechávají obnovenou a rozzářenou, s redukovanými jemnými rýhami a dalšími nedostatky.

Větší molekuly = výhra pro citlivou pleť

Molekuly kyseliny mandlové jsou o něco větší než molekuly známější kyseliny glykolové. Ačkoliv má kyselina mandlová nižší pH (3,41) než kyselina glykolová (3,85), a je tedy silnější kyselinou, pleť dráždí méně právě díky tomu, že má větší molekuly, které hůře vstupují do kůže. Exfoliaci a žádoucí účinek tak může poskytnout i citlivým typům pleti, které jiné kyseliny v čele s glykolovou hůře snáší a reagují na ně podrážděním.

Nejen podpora exfoliace, ale také antibakteriální působení je to, co z kyseliny mandlové činí oblíbenou složku různých typů kosmetických produktů, od silnějších peelingů, přes krémy až po čistící gely, pěny či krémové čističe.

Proti bakteriím na pokožce

Na kůži dokáže redukovat populace některých známých a potenciálně nebezpečných gramnegativních bakterií, jako je například escherichia coli či zlatý stafylokok. Tato alfa-hydroxykyselina brání také rozvoji a růstu bakterií, které na kůži způsobují akné, jako P. Acnes. Opět přichází na řadu její větší molekuly, díky nimž prochází do pleti pomaleji a rovnoměrněji. Je proto vhodná i pro aknózní a zároveň citlivou pleť.

Dokonce chemickou strukturu má kyselina mandlová podobnou dalším známým antibiotikům. Některá kožní onemocnění bývají přímo spjata s přítomností bakterií na pleti. Proto může topická aplikace kyseliny mandlové ulevit například v případě atopického ekzému.

I proti akné, na které nepůsobí antibiotika

Při topické aplikaci redukuje kyselina mandlová akné a s ním související nedostatky. Kromě komedonů redukuje také zánětlivé pustuly a papuly. Podle této studie vykazuje navíc často pozitivní účinek u osob s akné nereagujícího na antibiotickou léčbu.

A nejde jen o akné. Zbaví vás i mastné pleti. Aromatický kruh, který kyselina mandlová ve své chemické struktuře obsahuje, má totiž za následek její lipofilní charakter. Díky němu reguluje produkci kožního mazu. Není to tak, že by produkci přímo snižovala, ale tím, že snižuje suchost pleti a obnovuje funkci ochranné kožní bariéry, dochází samovolně reakcí kůže k redukci tvorby mazu.

Také zralá pleť z kyseliny mandlové profituje

Kyselina mandlová ale není trefa do černého jen pro problematickou pleť, ať už máme na mysli pleť aknózní, s rozšířenými póry či atopickou, prospěšná je i pleti normální, tedy stárnoucí.

Kyselina mandlová zlepšuje díky svému exfoliačnímu působení vzhled jemných rýh a vrásek, ale i texturu pleti, kterou vyhlazuje. Oproti zmiňované kyselině glykolové nezpůsobuje ta mandlová tolik podráždění či erytém (zarudnutí), přičemž zlepšení je postupné a udržitelné. Díky tomu neriskujete ani poruchy pigmentace, tedy riziko, že se po drobném poškození na pleti utvoří tmavší či naopak světlé skvrny.

Ty jsou významným rizikem zejména v případě chemického peelingu, kdy se užívají vyšší koncentrace kyselin. V případě kyseliny glykolové ve vysoké koncentraci se mohou na pleti po náročnějším ošetření objevovat stroupky a puchýřky ve vyšší míře.

Samozřejmě nemusíte mít strach ani z kyseliny glykolové, nicméně máte-li citlivou pleť, zpočátku její používání rozhodně doporučujeme svěřit se do rukou odborníka.

Poradí si s hyperpigmentací

V souvislosti s poruchami pigmentace nelze u kyseliny mandlové nezmínit její pozitivní vliv na redukci nadměrné pigmentace, tedy tmavých či stařeckých skvrn a melasmy. Pozitivní účinek vykazuje jak v případě fotopoškození pleti, tak v případě pozánětlivé hyperpigmentace. Zejména vhodná je tak pro péči o stárnoucí pleť poznamenanou jak pigmentacemi, tak vráskami a dalšími známkami stárnutí.

Účinek devítiměsíční topické aplikace kyseliny mandlové na melasmu (typ nadměrné pigmentace) způsobené užíváním hydrochinonu kombinovaného s kyselinou glykolovou.

Konec článku