Kyselina kójová se sice získává z plísně, ale pomůže vám k zářící porcelánové pleti

Kyselina kójová se sice získává z plísně, ale pomůže vám k zářící porcelánové pleti
Rubrika: Problémy s pletí 27.11.2015
tisk

Skutečnost, že se nějaká kosmetická substance získává z plísně či houby, nepůsobí zrovna jako lákadlo. Když ovšem dáte kyselině kójové šanci, dokáže vás zbavit nepříjemných projevů nadměrné pigmentace a navíc její používání působí i jako prevence vzniku nehezkých tmavých skvrn.

Kyselina kójová je produktem několika hub, především Aspergillus (v menším měřítku i Penicillium a Acetobacter) vyskytující se v Japonsku. Japonsko je země známá svým kladným přístupem k aristokratické, porcelánově bílé pleti a bělení pokožky jako takovému, je proto jasné, že se jedná na dálném Východě o substanci velmi oblíbenou. Japonci ji však tuto plíseň zdaleka nevyužívají pouze jako součást kosmetických přípravků.

Hlavní pole její působnosti je totiž v kuchyni, konkrétně v rámci přípravy tradičních japonských jídel a dochucovadel, jako jsou sójová omáčka nebo fermentovaná pasta na přípravku polévky miso či shoyu. Kromě toho nachází tato „národní houba“, jak ji Japonci sami titulují, své uplatnění i v průběhu vzniku tradičních japonských alkoholických nápojů, například rýžového vína saké. Její role v kvasném procesu při vzniku tohoto nápoje je totiž nezastupitelná.

Nejen pro japonskou kuchyni

To jsme ovšem malinko odbočili ke kulinářským záležitostem, nás ale přece jen více zajímají ony až zázračné vlastnosti, které má kyselina kójová na pleť. Poradí si totiž jak s pihami od sluníčka, tak melasmou i dalšími typy nadměrné pigmentace, když její síly využíváte ve správné koncentraci a dostatečně dlouho a pravidelně.

Kyselinu kójovou je možné na trhu sehnat v „surovém“ stavu, v této podobě nicméně může při neodborném použití pleti spíše uškodit. Proto je ideální spolehnout se na sílu kyseliny kójové již správně koncentrované v kvalitním kosmetickém přípravku. 

Vedle pih a melasmy existuje mnoho dalších druhů hyperpigmentace (přečtěte si o nich v našem slovníčkovém hesle hyperpigmentace), a na všechny tyto typy je kyselina kójová výborným „bělítkem“. Má totiž jedinečnou schopnost potlačovat produkci melaninu, barviva, které je zodpovědné například za to, že se na sluníčku opálíme dohněda.

„Kojic“ na pihy

Všichni lidé mají v pleti buňky melanocyty, které produkují pigment melanin, tmavé barvivo, které pokožka využívá, aby se chránila před slunečním zářením a dalšími vlivy okolního prostředí. Zatímco nás tento pigment chrání před sluncem, naše melanocyty se mohou poškodit, pokud je pleť vystavena slunečnímu záření až příliš. Často je výsledkem tohoto poškození právě nadbytečné množství melaninu produkovaného v dermis. A viditelným výsledkem jsou malé hnědé flíčky na pleti, tedy staré známé pihy. Přípravky s kyselinou kójovou, respektive jejím komponentem dipalmitátem kyseliny kójové, dokáží při topické aplikaci redukovat množství vzniklého melaninu, a sjednotit tak barevný tón pleti tím, že vybělí pihy.

I proti mělasmě

Melasma je dalším projevem hyperpigmentace, nicméně v tomto případě se jedná o větší tmavé oblasti na pleti, než jsou pihy. Melasma je následek nadměrně produktivních melanocytů. Dochází ke ztmavení pokožky obličeje, zejména na „jablíčkách“ tváří, čele, linie čelisti a oblasti kolem úst. Původ melasmy lze hledat v nadměrném vystavování pokožky slunci nebo v nadměrné citlivosti buněk kůže. U žen jsou často spouštěčem melasmy estrogenní preparáty, hormonální antikoncepce nebo těhotenství. Trpíte-li melasmou, měli byste se kromě používání bělících přípravků také co nejvíce vyhýbat slunečnímu záření, které nežádoucí ztmavení pleti naopak ještě více podporuje.

Biochemický kroužek

Zajímalo by vás, jak to chemicky funguje, že kyselina kójová vybělí vaši pleť? Tato substance blokuje činnost mnoha zvířecích i rostlinných enzymů. Primárně potlačuje fungování enzymů, které odstraňují kyslík z určitých aminokyselin, polyfenolů a xantinů. Některé z těchto látek hrají roli i v produkci tmavého kožního pigmentu melaninu. Kyselina kójová působí proti těmto přírodním enzymům, které řídí jeho produkci. Tedy zjednodušeně: v pleti se produkuje méně tmavého kožního barviva pigmentu, a pleť je tudíž světlejší.

Kyselina kójová čelí antioxidačním vlastnostem enzymu tyrozinázy, který reaguje s aminokyselinou zvanou tyrosin, dochází tak k omezení produkce melaninu.

Kyselina kójová aplikovaná topicky, tedy přímo na pleť, dokáže blokovat další produkci melaninu a zesvětlit pleť. Nicméně v momentě přerušení jejího používání může postupem času dojít k opětovné produkci melaninu, a tím pádem ke ztmavnutí pleti, protože ani kyselina kójová není schopna zablokovat produkci melaninu navždy.

Konec článku