Vitamínu C na pleť existuje více druhů. Který je nejlepší?

Vitamínu C na pleť existuje více druhů. Který je nejlepší?
Rubrika: Omlazení pleti 17.08.2018
tisk

Vitamín C je pro organismus i pro pleť dokonalá vitamínová bomba. Co se topické aplikace týče, na výběr máte hned z několika typů vitamínu C. V čem se mezi sebou liší a pro co jsou jednotlivé typy vhodné?

Pleť je dlouhodobě vystavována oxidačnímu stresu, a to jak vnitřně v důsledku neustále probíhajících biochemických reakcí, tak i z vnějšku, například kvůli znečištění a ultrafialovému záření. Tyto všechny procesy vedou ke vzniku škodlivých částic zvaných volné radikály.

Proč „céčko“ na pleť“ vůbec aplikovat?

Volné radikály jsou rušivé molekuly obsahující nepárový elektron. Elektrony jsou záporně nabité částice, které rotují kolem atomů a molekul. V ideálním případě se elektrony mezi sebou párují, neutralizují svůj elektrický náboj a stávají se stabilními. Vlivem řady faktorů, jako je například běžný tělesný metabolismus nebo ultrafialové záření, nicméně dochází k tomu, že molekula jeden ze svých elektronů ztratí, a stává se tak z ní volný radikál, nestabilní částice s nepárovým elektronem. Tyto částice se své nestability snaží zbavit, a proto se snaží najít pro svůj nepárový elektron další elektron, čímž se neutralizují.

Tento elektron však „kradou“ jiným molekulám. Dochází tak sice jednak k neutralizaci volného radikály, ale zároveň vzniká radikál nový z „okradené“ molekuly. Tímto způsobem dochází k řetězové reakci, která v případě pleti může být strůjcem jejího poškození.

Antioxidace s vitamínem C

Řetězová reakce volných radikálů může narušovat buněčné stěny kožních buněk, být příčinou jejich peroxidace a rozkladu jejich ochranné membrány, což může v důsledku způsobit i odumření buňky. Vedle toho mohou volné radikály poškozovat také bílkoviny elastin a kolagen, stejně jako buněčnou DNA. V průběhu času pak může jejich aktivita zapříčinit povolení pleti, vznik kožních vaků a samozřejmě i vrásky. Lidský organismus má sice svoji vlastní zásobu antioxidantů, které se mohou stát dárcem chybějícího elektronu, a tím zamezit škodlivé řetězové reakci volných radikálů. Jenže množství volných radikálů je často vyšší než množství vlastních antioxidantů v těle. Výsledkem je oxidativní stres a z něj plynoucí oxidativní poškození.

Je proto klíčové poskytnou pleti dostatečnou dávku antioxidantů, ideálně již během ranní péče, aby se dokázala vypořádat s volnými radikály v průběhu dne. Vitamín C je k tomu ideálním prostředkem.

Vitamín C proti nadměrné pigmentaci

A to zdaleka není vše, vitamín C působí pozitivně i v případě hyperpigmentace. Tu má za následek kožní pigment melanin, respektive jeho nadměrná produkce nebo nerovnoměrné rozmístění v kůži. Syntézu melaninu spouští UV paprsky, právě z toho důvodu se častěji hyperpigmentace objevuje u starších lidí než u mladých.

Na jejím vzniku se podílí enzymatické reakce v buňkách melanocytech v epidermis. Syntéza se neobejde bez aminokyseliny L-tyrozinu, která za účasti enzymu tyrozináza oxiduje na dihydroxyfenylalanin. Vitamín C nicméně aktivitě tohoto enzymu brání, a díky tomu omezuje i syntézu melaninu. Výsledkem je světlá pleť bez pigmentací a tmavých skvrn.

V kosmetických produktech se obvykle vyskytuje v jedné ze dvou forem: coby tetrahexyldecyl askorbát nebo kyselina askorbová. V čem se liší?

Stabilnější askorbát

Tetrahexyldecyl askorbát je v tucích rozpustná, stabilní forma kyseliny askorbové, tedy vitamínu C. Její rozpustnost v tucích značí schopnost snadno proniknout ochrannou lipidovou dvouvrstvou epidermis. Většina forem vitamínu C je v rozpustná ve vodě, což může v důsledku přinášet komplikace při prostupu epidermis. To, kolik tetrahexyldecyl askorbátu prostoupí do kůže, je závislé na aplikovaném množství.  

V buňkách kůže se nicméně aktivitou enzymů tetrahexyldecyl askorbát musí přeměnit na kyselinu askorbovou, aby měl na pleť stejný účinek jako čistý vitamín C.

Oproti tomu čistá kyselina askorbová je poměrně nestabilní látkou náchylnou k oxidaci, produkty s jejím obsahem a neoptimálním složením pak proto často mění barvu a žloutnou. V případě tetrahexyldecyl askorbátu je nicméně technologicky blokovaná molekula, která ve vitamánu C podléhá oxidaci. Díky tomu je tetrahexyldecyl askorbát oproti čistému vitamínu C mnohem stabilnější.

Vhodnou formou vitamínu C je tetrahexyldecyl askorbát také pro citlivou pleť, protože nevyžaduje pro svoji účinnost tak nízké pH jako askorbát. I nízké pH přitom může citlivou pleť dráždit.

Tetrahexyldecyl askorbát a jeho účinek na pleť

Tetrahexyldecyl askorbát v kůži působí antioxidačně a podporuje produkci prokolagenu, kolagenu a zároveň zamezuje jeho degradaci. Ve fibroblastech, které jsou za tvorbu kolagenu zodpovědné, dokáže syntézu navýšit až o 50 %. Vedle toho tetrahexyldecyl askorbát inhibuje aktivitu metaloproteinázy, která kolagen rozkládá. Výsledkem je tedy nejen zachování většího množství této pro mladistvě vypadající pleť klíčové bílkoviny, ale také navýšení jeho produkce. Působí také proti hyperpigmentaci, kdy 0,1 až 0,2% tetrahexyldecyl askorbát dokáže snížit melanogenezi  o více než 80 %.

C-Tetra sérum C-Tetra sérum Antioxidační sérum s vitamínem C a vitamínem E C-Tetra pleť chrání před stárnutím a redukuje jeho viditelné projevy, jako jsou vrásky, jemné linky, povolení kontur nebo nadměrná pigmentace. Redukuje také začervenání pokožky, sjednocuje její barevný tón a zlepšuje její strukturu. Ideální je též coby součást protivráskové filozofie CSA.

Čistý vitamín C čili kyselina L-askorbová

Kyselina L-askorbová je oproti tetrahexyldecyl askorbátu čistý vitamín C, který je silným antioxidantem bránící syntéze melaninu, a naopak stimulující novotvorbu kolagenu. Pleť je díky tomu po jeho pravidelné topické aplikaci zesvětlená, barevně sjednocená a zpevněná. V produktu Pure C15 dosahuje kyselina L-askorbová koncentrace 15 %, která je vhodná pro každodenní použití. Maximální koncentrace kyseliny L-askorbové, kterou pleť dokáže pojmout, je 30 %, vyšší koncentrace naopak pro pleť vhodná není.

Pure C15 sérum Pure C15 sérum Taky vás štvou tmavé skvrny na pleti a vrásky? Zbavte se jich s tímto účinným sérem, díky jehož používání dosáhnete viditelně světlejšího tónu pleti. Pleť bude navíc zpevněná a chráněná proti volným radikálům. Dopřejte si maximum, co vaší pleti dokáže vitamín C nabídnout, díky inovativní formě tzv. „dobíjení“.

U kyseliny askorbové je nutné, aby ji produkty určené pro topickou aplikaci obsahovaly v chirálně správné podobě, tedy ve formě kyseliny L-askorbové, kterou jako jedinou pleť dokáže optimálně využít a těžit z jejích benefitů.

Aby byl v pleti dostatek kolagenu

Podporuje také produkci kolagenu, díky němuž je pleť pevná a soudržná, což se projevuje jejím zdravým a mladistvým vzhledem i navenek. Kyselina askorbová je základním koenzymem při syntéze všech typů kolagenu. Nezbytná je také pro transport prokolagenu vznikajícího ve fibroblastech až do extracelulárního matrixu kůže (mezibuněčné hmoty), kde se již formuje samotný kolagen.  

Je kofaktorem enyzmu hydroxylázy, který přeměňuje prolin a lysin na hydroxyprolin a hydroxylysin, čímž posiluje nově vznikající kolagenní vlákna. Kolagen v pleti díky tomu získává optimální konfiguraci, je stabilní, pevný a chráněný před předčasnou degradací.

Konec článku