Vitamín F posílí vaši pleť a dodá jí hydrataci

Vitamín F posílí vaši pleť a dodá jí hydrataci
Rubrika: Omlazení pleti 20.08.2018
tisk

Vitamínů existuje celá řada a aby se nich a jejich účincích člověk zorientoval, vyžaduje to notnou dávku studia. Některé z vitamínů jsou navíc svým označením poměrně matoucí. Jako právě zmiňované „efko“.

Označení vitamín F se vztahuje ke kyselině linolové, a dále pak k termínu jako etyl linolát (ethyl linoleate) nebo též obecnějšímu označení omega-6 nenasycené mastné kyseliny, pod něhož zahrnujeme ještě další kyseliny, například gamma-linolovou, eikosadienovou či arachnidovou.

Kde se vzalo pojmenování vitamín F?

Písmeno F odkazuje k anglickému pojmenování „fatty acid“, tedy mastná kyselina. V případě kyseliny linolové se jedná se o esenciální mastnou kyselinu, kterou si pleť a ani tělo nedokáží samy utvářet, organismus ji proto musí přijmout buď ve stravě nebo topickou aplikací.

Kyselina linolová je polynenasycená mastná kyselina, která se v těle vyskytuje převážně v lipidové složce buněčných membrán. Je nezbytná pro správný růst a fungování buněk, prospěšná je též při hojení poranění.

Formuje kožní plášť

Ochrannou lipidovou bariéru neboli kožní plášť tvoří z 50 % ceramidy, z 20 % mastné kyseliny a z 25 % cholesterol. Díky ní si pleť dokáže zachovat hydrataci, a zároveň brání vstupu alergenů a dalších dráždivých látek. Kyselina linolová je přitom hlavní složkou ceramidů, čímž utváří více než polovinu matrixu této ochranné bariéry.

Účastní se také biosyntézy kyseliny arachnidové, jež se v těle přeměňuje na prostaglandiny, tuky nápomocné při regeneraci a hojení poškozené či zanícené tkáně. Je proto důležitým protizánětlivým komponentem nejen pro kůži.

Nedostatek kyseliny linolové může vést k suché pleti, a dokonce lámavým vlasům, které mohou vypadávat. Podíl má i na špatném hojení pleti a zpomalení regeneračních procesů v kůži. Jelikož se v kůži přirozeně vyskytuje, při topické aplikaci pokožkou dobře prostupuje, a napomáhá také absorpci dalších aktivních látek.

Ideální po kosmetických ošetřeních

Díky tomu, že podporuje hojení a regeneraci pleti, a naopak redukuje zánětlivé aktivity v kůži, je vitamín F ideální také pro podporu pleti po kosmetických ošetřeních, jako jsou chemické peelingy či dermabraze. Minimalizuje také vznik jizev a ulevuje od bolestí a pnutí pleti namáhané procedurami. Pozitivně působí i na poškozenou či sluncem spálenou pleť a podporuje hydrataci kůže, kterou navíc zjemňuje a vyplňuje vrásky v ní.

A ovlivňuje také akné…

Lidé s problematickou pletí a pupínky mají v kůži typicky obsah kyseliny linolové nižší. Její topická aplikace výskyt akné snižuje, a také zmenšuje a stahuje komedony a zlepšuje celkový vzhled pleti s akné.

Jak působí vitamín F na organismus?

Esenciální mastné kyseliny jsou nezbytné pro správný růst a fungování tělesných buněk. Vedle toho, že jsou nezbytné pro syntézu lipidů, klíčový je jejich význam i v životním cyklu srdečních buněk.

Organismus kyselinu linolovou využívá při řadě neustále probíhajících metabolických procesů. Ačkoliv se jedná fakticky o tuk, podporovat může hubnutí, protože stimuluje vylučování mastných kyselin z adipocytů, což jsou tukové buňky zodpovědné za vznik tukové tkáně, respektive lidově řečeno tukových polštářů.

Pozitivní vliv má také na zdraví kardiovaskulární soustavy. Prospěšná může být coby prevence aterosklerózy, žádoucně upravuje hladinu cholesterolu a krevního cukru. Kyselina linolová je navíc silným antioxidantem, který napomáhá ochraně tkání před negativními vlivy volných radikálů.

Kde vzít vitamín F?

V dostatečném množství se vyskytuje v řadě potravin, v rostlinných olejích, ořeších, vaječných žloutcích i kakaovém máslu.

Nejlepší zdroje:

  • Konopná semínka a olej z nich
  • Lněná semínka a olej či mouka z nich
  • Olej z hroznových jader
  • Dýňová či slunečnicová semínka
  • Ořechy, včetně ořechů piniových a pistácií
  • Olej z brutnáku, pupalky či semen černého rybízu
  • Bobule Acai
Konec článku