Užijte si retinol a vitamín C na plno. Díky těmto látkám!

Užijte si retinol a vitamín C na plno. Díky těmto látkám!
Rubrika: Omlazení pleti 20.02.2019
tisk

Retinoidy, tedy deriváty retinolu (vitamín A) a vitamín C jsou látky, které vám umožní zpomalit stárnutí pleti. Pokud je ale do péče zahrnete i s následujícími aktivními látkami, zajistíte si ještě větší účinnost.

Vitamín A a vitamín C, společně s ochranou před slunečním zářením, tvoří základ kompletní protivráskové filozofie CSA. Tu vyvinul zakladatel britské firmy Medik8 Elliot Isaacs. Tvrdí, že pokud budete pravidelně dodržovat zásady tohoto programu, tedy pleť budete ráno vyživovat vitamínem C a chránit před UV paprsky a večer na ni nanesete vitamín A, za deset let budete vypadat o deset let mladší.

+ Intense pro intenzivní omlazení

Abyste mohli těžit z co nejvýraznějšího účinku obou vitamínů, sáhněte po sérech s označením + Intense, tedy u vitamínu A se jedná o séra Retinol 3TR + Intense a Retinol 6TR + Intense, a C-Tetra +Intense pro vitamín C. Díky obsaženému skvalanu a v případě vitamínu A díky klimbazolu se jedná o ještě účinnější séra, než jsou jejich základní verze.

Skvalen nebo skvalan

Skvalan je oxidovanou podobou skvalenu. Ten je běžně přítomný v lidském organismu, tvoří něco přes deset procent kožního mazu. Coby složka kožního mazu zabezpečuje také hydrataci pleti. Obdobně jako v případě dalších látek v těle (kyseliny hyaluronová, kolagen) se stárnutím jeho obsah v organismu snižuje, protože se zpomaluje jeho produkce.

Výsledkem jeho úbytku může být sušší pleť, včetně rozvoje viditelných jemných linek a vrásek. Pozitivní vliv tedy skvalen má. Bohužel je problém s jeho využitím v kosmetických produktech, protože je kvůli svým dvojným uhlíkovým vazbám velmi náchylný k oxidaci. Jakmile se tak stane, skvalen se přemění na skvalen peroxid. Ten už ale na pleť zdaleka tak blahodárně nepůsobí. Naopak! Ucpává kožní póry, a tím pádem utváří dokonalou živnou půdu pro vznik akné a dalších nedokonalostí. Čím vyšší je míra oxidace skvalenu, tím výraznější a větší jsou nedokonalosti pleti.

Skvalan pro vitamín A

Proto se místo skvalenu v produktech kosmetické péče využívá skvalan. Ten oxidaci nepodléhá, jelikož dvojné uhlíkové vazby nemá. Naopak chrání i další látky v kosmetických produktech a navyšuje jejich stabilitu. Pleť nedráždí a je nekomedogenní. Po topické aplikaci snadno vstupuje do pleti a usnadňuje i vstřebání dalších aktivních látek v produktu. Navyšuje funkci ochranné kožní bariéry, a tím pádem i hydrataci pokožky, čímž jí dodává elasticitu a chybějící objem. Přitom ji ale nezatěžuje a nemastí.

Je proto ideální složkou sér s vitamínem A. Vitamín A (retinol) může totiž pleť mírně dráždit, především zpočátku aplikace, kdy na něj ještě pleť není přivyklá. Podporuje jemnou exfoliaci stratum corneum, objevit se v důsledku jeho nanesení může i erytém a zvýšená suchost pleti. Dojít tím pádem může až k oslabení přirozené kožní bariéry, a ještě výraznějšímu nárůstu suchosti pleti. Právě těmto potenciálním negativním účinkům ale může skvalan podporou kožního pláště zabránit, nebo je alespoň redukovat. Podporuje hloubkovou regeneraci pleti a minimalizuje vedlejší efekty retinolu.

Další podpora pro omlazení vitamínem A

Klimbazol patří mezi účinné látky typu azolů, tedy antimykotik. V případě retinolových sér nicméně nepůsobí proti houbovým onemocněním, ale maximalizuje účinnost retinoidů v kůži. Aniž by ovšem zvyšoval riziko podráždění vitamínem A!

Pro osvětlení toho, jak klimbazol zlepšuje účinek vitamínu A, je třeba se nejprve podívat na to, jakým mechanismem vlastně samotný retinol v kůži funguje. Po topické aplikaci a vstřebání se v kůži přeměňuje na kyselinu retinovou, která je již aktivní formou vitamínu A. Jistou část kyseliny retinové kůže nevyužije. Ta je pak metabolizována na kyselinu 4-hydroxyretinovou. Této přeměny se účastní enzym cytochrom P450.

A právě v tomto okamžiku nastupuje klimbazol. Ten totiž oslabuje aktivitu tohoto enzymu, čímž umožňuje využít větší množství kyseliny retinové během delšího období. Biologická reakce na kyselinu retinovou je díky tomu výraznější, srovnatelná jako při přímé topické aplikaci kyseliny retinové, která se ale i přes vyšší účinnost obecně nedoporučuje, protože velmi dráždí pleť, především ve srovnání s aplikací retinolu.

Konec článku