Tmavé skvrny, suchá pleť, vrásky… Zbavte se jich s kyselinou glykolovou

Tmavé skvrny, suchá pleť, vrásky… Zbavte se jich s kyselinou glykolovou
Rubrika: Omlazení pleti 10.08.2018
tisk

Coby nejznámější alfa-hydroxykyselina je kyselina glykolová oblíbenou složkou kosmetických produktů již pěknou řádku let. S jakými nedostatky pleti si poradí a v jaké koncentraci je nejúčinnější?

Kyselina glykolová je jednou z nejúčinnějších aktivních látek v péči o pleť. Izolována může být z přírodních zdrojů, především cukrové třetiny, cukrové řepy, nebo třeba z ananasu, melounu cantaloupe či hroznového vína, vytvořit ji ale samozřejmě lze i syntetickou cestou.

Redukuje šupinky na pleti

Kyselinu glykolovou vytvořili poprvé německý vědec Strecker a jeho ruský kolega Sokolov v roce 1851. Do popředí v kosmetické péči se ale dostala až v 70. letech 20. století. Tehdy se dva lékaři, Eugene Van Scott a Ruey Yu, zabývali jejím účinkem na ichtyózu, kožní onemocnění projevující se nadměrně suchou, až šupinatou pletí.

Podle jejich závěrů měla kyselina glykolová schopnost redukovat nadměrnou keratinizaci, a tím ozdravit stav suché, popraskané pleti. Kyselina glykolová snižuje nežádoucí hromadění kožních buněk na svrchní vrstvě kůže a oslabuje jejich vzájemnou chemickou i fyzikální přilnavost, čímž usnadňuje jejich odloučení. Tato první studie byla vlaštovkou v této oblasti, posléze následovaly další, které již jasně stanovily, jak pozitivně dokáže tato AHA kyselina na pleť působit.

Proti poškození kůže sluncem

Stejní lékaři se u vědeckého stolu sešli ještě v roce 1996, kdy stanovili, že kyselina glykolová dokáže ovlivnit nejen svrchní, ale všechny vrstvy kůže, zejména v případě jejího fotopoškození. Ty dle jejich tvrzení posiluje, brání shlukování melaninu a tvorbě nadměrné pigmentace, a navíc zvyšuje hladinu glykosaminglykanů a hustotu kolagenních vláken v dermis.

Kyselina glykolová se řadí do rodiny alfa-hydroxykyselin, stejně jako kyselina jablečná, vinná, mandlová či mléčná. Ze všech zmiňovaných má nejmenší molekuly, prostupuje proto rychle do kůže, a přináší rychlé, viditelné výsledky, zejména co se jemných linek a vrásek týče.

Redukce nadměrné pigmentace

V kůži podporuje obnovu buněk, což má za následek její vyhlazený a zjemněný vzhled. Tím, že podporuje zdraví buněk v epidermis a rovnoměrné rozprostření melaninu v kůži, získává plet stejnoměrný barevný odstín bez tmavých skvrn a pigmentací. Stimuluje též aktivitu dermálních fibroblastů k produkci kolagenu. Pleť díky tomu získává ztracený objem a zpevnění, stejně jako lepší pružnost.

Na objemu a síle dodává všem vrstvám kůže kromě nejsvrchnější stratum corneum. Tuto keratinizovanou vrstvu na povrchu pleti naopak ztenčuje a změkčuje. Výsledkem je vyhlazená, zjemněná a doslova rozzářená pleť.

Pozitivně působí kyselina glykolová na:

  • Pleť s viditelnými známkami stárnutí
  • Jizvy a jizvy po akné
  • Rozšířené a ucpané póry
  • Hyperpigmentaci a pleť s nestejnoměrným barevným odstínem, kterou sjednocuje
  • Komedony a mastnou pleť
  • Hrubou, suchou či popraskanou pleť, kterou zjemňuje
  • Séra a další aplikované produkty, jimž umožňuje prostup do pleti pro lepší účinek

Ve všech těchto ohledech hraje hlavní roli právě exfoliace odstraňující povrchové vrstvy kůže, stimulující produkci kolagenu a zachování elastinu.

V případě suché pleti napomáhá také odstraněním odumřelých kožních buněk. Hydratační a vyživující aktivní látky pak mohou lépe prostupovat do hlubších vrstev kůže, kde působí a přináší žádoucí účinky. Redukovat může kyselina glykolová účinně též folikulární keratózu, hrubší pupínky objevující se typicky na zadní straně paží.

Kyselina glykolová se vyskytuje v řadě kosmetických produktů, nejčastěji v produktech určených na čištění pleti, hydrataci, v pleťových sérech a peelinzích.

Aktivátor s kyselinou glykolovou

Kyselinu glykolovou obsahuje oblíbený denní krém Balance Moisturiser & Glycolic Acid Activator. Není přitom složkou přímo matujícího krému proti akné, ale je součástí druhého produktu, tzv. aktivátoru, který maximalizuje účinek krému proti akné, jehož aktivním látkám, jako je beta-glukan, niacinamid a skořicový extrakt, umožňuje lepší prostup do hlubších vrstev kůže.

Konec článku