Sklenička červeného vína vás zbaví vrásek. Jak? Díky resveratrolu

Sklenička červeného vína vás zbaví vrásek. Jak? Díky resveratrolu
Rubrika: Omlazení pleti 21.01.2016
tisk

Tu první větu v nadpisu jsme samozřejmě trochu nadnesli, jedna sklenka vína vás známek stárnutí pleti bohužel nezbaví. Ale resveratrol, který je jednou ze složek červeného i bílého vína, je doslova elixír mládí. Působí proti stárnutí pleti, podporuje zachování mládí celého organismu i zdraví kardiovaskulární soustavy. Proto byste si jej měli dopřávat jak ústně (ať už ve víně, nebo v doplňcích stravy), tak topicky, tedy přímo na pleť. Pozitivních účinků má navíc ještě mnohem víc!

Resveratrol, antioxidant ze skupiny polyfenolů, najdeme v mnoha rostlinách, v nejvyšší koncentraci pak v takových, které mají přirozeně tmavě fialový odstín. Tedy například modré odrůdy vinné révy, zejména jejich slupky a semínka. Připijte si Merlotem či Pinot Noir!

Roky klinických studií ukázaly, že pakliže se resveratrol konzumuje ústně, napomáhá aktivaci tzv. genů dlouhověkosti. V poslední době se však ukazuje, že také topická aplikace resveratrolu může pomoci zpomalit projevy stárnutí pleti.

Obránce resveratrol

V přírodě funguje resveratrol jako obranná zbraň rostlin. Produkce této antimikrobiální látky je odpovědí na stres, infekce či silné ultrafialové záření, které na rostlinu působí. Udržuje buňky zdravé a napomáhá jejich správnému fungování. V současnosti se resveratrol stal předmětem zájmu kvůli svým výrazným antioxidačním a anti-agingovým vlastnostem.

Svůj antioxidanční potenciál projevuje resveratrol dvěma způsoby: působí a odstraňuje již zformované volné radikály, a také působí jako prevence jejich formování.

Antioxidanční potenciál resveratrolu je podle posledních zjištění výrazně vyšší než vitamínu C a vitamínu E. Jedna ze studií například ukázala, že resveratrol je 95% účinný v prevenci peroxidace lipidů, oproti vitamínu E (účinnost 65%) a vitamínu C (účinnost37%). Peroxidace lipidů je proces, kdy volné radikály „kradou“ elektrony lipidům v buněčných membránách, což vede k poškození buněk. Proces probíhá mechanismem řetězové reakce volných radikálů.

Tato akce činí resveratrol vysoce efektivním v boji proti škodlivému vlivu volných radikálů, který vede ke stárnutí a destrukci buněk.

Přečtěte si o tom, jak vznikají a v organismu „škodí“ volné radikály!

Antioxidanty milujeme. A vy byste měli taky Antioxidanty milujeme. A vy byste měli taky O antioxidantech se v poslední době hovoří stále více jak ve vědeckých kruzích, tak mezi laiky. Doplňky stravy a kosmetické přípravky s obsahem antioxidantů se objevují víc a víc, a samozřejmě je najdete i v našem e-shopu. Antioxidanty a jejich zdravotní benefity také milují média. Nicméně i přes tuto pozornost, které se jim dostává, spousta lidí stále neví, co to vlastně antioxidanty jsou a jak fungují. A proto jsme tu my s naším vševysvětlujícím článkem!

Jak to přesně funguje?

Nejnovější výzkumy potvrzují teorii, že stimulací buněčných proteinů známých jako sirtuiny může resveratrol prodloužit životy buněk v organismu. Tým vedený doktorem Davidem Sinclairem na Harvardu poprvé skutečně prokázal vliv resveratrolu na tyto proteiny. Zvyšuje totiž aktivitu mitochondrií, které produkují uvnitř buněk energii, a tím pádem prodlužuje délku života buněk. Jinými slovy, zpomaluje jejich stárnutí! Mimochodem, sirtuiny chrání organismus i před negativními vlivy, které na něj má nadváha a obezita.

Milujete slunění? Pak se obrňte resveratrolem

Pokud si nejvíce užíváte, když praží slunce, pak by se resveratrol měl stát vaším pravidelným pomocníkem. Jeho topická aplikace totiž chrání kůži před poškozením UVA a UVB zářením, stejně tak redukuje negativní vliv oxidativního stresu, který vzniká, když kůži ultrafialovému záření vystavíme.

Potřebujete ještě nějaký důvod, proč si této „zázračné“ látky více všímat? Tady máte další: Resveratrol má potenciál působit jako prevence rozvinutí rakoviny kůže, protože brání abnormální proliferaci buněk (tzn. jejich nadměrnému dělení, které je pro rakovinné bujení typické).

Vědci Univerzity ve Wisconsinu objevili, že resveratrol může rozvoj rakovinného bujení dokonce pozastavit. Podle jejich zjištění může jeho topická aplikace výrazně zpomalit růst tumoru (jednalo se o laboratorní pokus na myších). Ve stejné studii vědci objevili, že dokáže také bránit ztluštění kůže, fenoménu, který omezuje elasticitu pleti a vzniká v důsledku nadměrného vystavení kůže ultrafialovému záření.

Omlazení díky vínu

Sklenička kvalitního červeného vína (obecně mívají vyšší obsah resveratrolu vína evropská, než-li vína z Ameriky) nejen, že ochrání vaši pleť před škodlivými vlivy, podpoří zdraví vašeho srdce a cév, ale také podpoří váš mladší vzhled.

Resveratrol totiž v organismu stimuluje syntézu kolagenu, který je zodpovědný za elasticitu pleti a její pevné kontury. Zvyšuje také cirkulaci krve, a tím pádem napomáhá výživě a okysličení pleti. Jedině dobře zásobená pleť může vypadat svěže a mladě!

Jak pomůže v doplňcích stravy?

To, jak resveratrol působí proti stárnutí buněk, jsme si probrali podrobně výše. Není to však zdaleka vše, co může tento silný antioxidant nabídnout. Rozhodnete-li se jej konzumovat v doplňcích stravy, bude působit preventivně proti těmto onemocněním:

  • Choroby kardiovaskulární soustavy: Resveratrol redukuje zánět, chrání před oxidací špatného LDL cholesterolu a působí proti shlukování krevních destiček, které mohou zformovat sraženinu vedoucí až k srdečnímu infarktu
  • Rakovina: Resveratrol redukuje rozšíření rakovinných buněk a naopak podporuje jejich odumírání
  • Alzheimerova choroba: Předpokládá se, že resveratrol chrání nervové buňky před poškozením, a tím pádem působí jako prevence rozvoje Alzheimerovy choroby
  • Cukrovka: Resveratrol působí jako prevence inzulinové rezistence, stavu, kdy se organismus stává méně citlivým na inzulín, hormon snižující hladinu cukru v krvi. Inzulinová rezistence vzniku cukrovky typicky předchází.
Konec článku