Ricinový olej pro krásné obočí se může zdát jako super volba. Ale má svá rizika

Ricinový olej pro krásné obočí se může zdát jako super volba. Ale má svá rizika
Rubrika: Omlazení pleti 06.05.2015
tisk

Husté obočí patří v současnosti k trendům z největších. A pokud nepatříte k jeho hrdým majitelkám takříkajíc „od přírody“, dost možná jste už zajímali o možnosti, jak jej vylepšit. Jednou z nich je ricinový olej.

Ricinový olej se vyrábí ze semen ricinovníku, skočce obecného. Není to ale žádná novinka. Ve starém Egyptě ho využívali jako svítidlo v olejových lampách. A protože ani takové detoxy nejsou trendem dneška, ačkoliv to tak často na sociálních sítích vypadá, Egypťané si tu a tam dali panáčka tohoto oleje, aby očistili své tělo (aby také ne, jeho laxativní účinky jsou prokazatelné!).

O pár století později se ricinový olej začal používat k promazávání stojů a letadel. Zároveň je složkou různých barev, barviv a laků. A kromě toho má účinky jako již zmíněné laxativum při zácpě. V lékařství po něm sahají doktoři, pakliže chtějí vyvolat porodní stahy, případně po porodu podpořit produkci mateřského mléka.

Co ale zajímá nás je jeho využití v kosmetice! Mnoho značek dekorativní kosmetiky ho využívá ve svých produktech, protože zvlhčuje pleť. A právě skrze tyto produkty přichází ricinový olej do kontaktu s pokožkou nejčastěji.

Nehodí se pro každého

Čistý ricinový olej ale na pokožce „nesedne“ každému a může lehce vyvolat problémy. Důvody toho jsou dva.

  1. Podle akademického žurnálu The International Journal od Toxicology lze sice čistý ricinový olej vnímat jako zcela bezpečný produkt, nicméně testy prováděné na zvířatech již tato tvrzení nedokládají. Naopak dokládají, že po jeho aplikaci může dojít k vážnému podráždění kůže. Záleží samozřejmě na stupni podráždění - ke kterému může a nemusí dojít. Pokud k němu ovšem dojde (což se klidně může stát), očekávejte v lepším případě lehké svědění a zarudnutí pleti, v případě výrazného podráždění vám ale čistý ricinový olej může způsobit nepříjemnou a velmi svědivou vyrážku a silnou kopřivku. Prvním důvodem je tedy samostatná schopnost čistého ricinového oleje působit negativně na pleť. 
  2. Dalším důvodem komplikací u čistého ricinového oleje je, že dokáže uspíšit vstřebávání ostatních látek do pokožky. Jestliže využíváte produkt s obsahem ricinového oleje, vaše pleť bude absorbovat ostatní látky v produktu výrazně rychleji, než je obvyklé. Pak se může klidně stát, že když aplikujete produkt, který obsahuje vedle ricinového oleje ještě další složky, dojde k nežádoucí reakci pleti. Máte-li citlivou či alergickou pleť na jakoukoliv z látek uvedených ve složení, produkt raději nepoužívejte. Zrychlená absorpce způsobená obsaženým ricinovým olejem by pro vás mohla být potenciálně dráždivá.

Ricinový olej pro krásné obočí?

Ricinový olej se často využívá v kosmetice pro svoji prokazatelnou schopnost podpořit růst obočí, řas a dokonce vlasů (Ricinový olej podporuje růst v podstatě každého ochlupení na těle, proto se nedoporučuje jej používat příliš na plochách obličeje, aby nedošlo k nežádoucímu zvýraznění „chmýří“ na pleti) a jeho účinnost je v tomto ohledu doložená zkušenostmi mnoha jeho uživatelek. Je ale opravdu tak bezpečný, že ho můžete s klidem zařadit do své pravidelné péče o pleť? Raději ne.

Zejména jeho aplikace do očního okolí, čemuž se v případě řas a obočí nevyhneme, je značně problematická. Nejen, že může způsobit výrazné podráždění pleti, což v oblasti očí není nic příjemného, ale může mít na svědomí i daleko závažnější problémy – působí negativně na buňky rohovky, a ty pod jeho vlivem mohou mít tendenci mírně odumírat. 

Pokud tedy chcete mít krásné obočí (a řasy), sáhněte raději po bezpečnější variantě a vyzkoušejte třeba přípravek Renokin Lash Lash, který váš přírodní „porost“ zhustí bez rizika!

Konec článku