Největší tajemství kolagenu odhaleno

Největší tajemství kolagenu odhaleno
Rubrika: Omlazení pleti 30.04.2016
tisk

Víme, proč vám konzumace doplňků stravy s jeho obsahem zaručí krásnou pleť, nehty a vlasy a zdravé klouby. A hlavní důvod určitě není ten, že skrze doplňky stravy přijmete kolagen ústně.

Kůže je největší orgán těla, který je zodpovědný za vnímání teploty, tlaku i má mnoho dalších velmi důležitých funkcí, které jsou pro zdraví organismu klíčové. Mezi hlavní stavební složky kůže patří právě kolagen.

Vláknitá bílkovina kolagen udržuje dermis mladistvou a elastickou. Stejně tak zvlhčuje klouby a podle některých studií napomáhá trávení. 

Jak kůže prochází přirozeným chronologickým stárnutím a poškozuje ji mimo jiné fotostárnutí, její přirozená struktura se začíná bortit v důsledku rozpadu kolagenu. Naštěstí je možné jeho ztracené zásoby doplnit díky vhodně zvoleným doplňkům stravy. Takto dodaný kolagen může zvýšit pevnost pleti v oblastech, kde je nejvíce namáhána a kde se formují vrásky. Kromě toho posiluje také stěny pórů, což se projeví menším počtem rozšířených pórů a zpevněním povolené pleti. Výsledkem je omlazení pleti i přes rostoucí věk.

Podle posledních studií ústní konzumace kolagenových peptidů již během prvních osmi týdnů užívání výrazně zvyšuje hydrataci pleti a během prvního měsíce zvyšuje hustotu kolagenu v pleti.

Největší tajemství doplňků stravy s kolagenem

Není vám jasné, jak se kolagen zkonzumovaný ústně dostane až do pleti, případně do kloubů? Je to celé trošku jinak, než by si člověk představoval…

Při trávení hydrolyzovaného kolagenu se totiž zvětšuje zásobárna speciálních aminokyselin dostupných těm buňkám v těle, které utvářejí kolagen.

Zaplnění organismu ústně konzumovaným hydrolizovaným kolagenem tak stimuluje tyto fibroblasty v dermální vrstvě k vlastní produkci kolagenu, zejména v případech, kdy je obsah kolagenu snížen v důsledku vyššího věku.

Platí tedy jednoduchá úměra: čím více hydrolyzovaného kolagenu zkonzumujete, tím více přirozeného kolagenu se v organismu vyprodukuje.

Kromě zlepšení vzhledu pleti pomůže kolagen také nehtům a vlasům, protože redukuje jejich lámání a třepení.

Vyzkoušejte DIAMOND COLLAGEN + HA by Brandeis Clinic. Tento doplněk stravy obsahuje hydrolyzovaný kolagen, kyselinu hyaluronovou a vitamín C, který zaručí maximální možné využití kolagenu v organismu.

DIAMOND COLLAGEN + HA by Brandeis Clinic DIAMOND COLLAGEN + HA by Brandeis Clinic Chcete, aby byla vaše pleť vypnutá a bez vrásek? „Jděte“ na to tentokrát přes správnou výživu s přírodním výživovým doplňkem, který vaší pokožce dodá pořádnou dávku kolagenu, kyseliny hyaluronové a vitamínu C, a podpoří tak vaše snahy o omlazení. To ale není vše, blahodárně navíc působí jeho složky kyselina hyaluronová a kolagen na klouby.

Mezi hlavní benefity konzumace kolagenových doplňků patří:

  • Zlepšení textury a pevnosti pleti a redukce vrásek
  • Redukce celulitidy
  • Podpora růstu vlasů a nehtů a zlepšení jejich kvality po zhruba třech až šesti měsících užívání doplňků
  • Zlepšení krevního oběhu
  • Lepší flexibilita a síla šlach a kloubů
  • Menší bolest kloubů
  • Rychlejší zotavení ze zranění při sportu a rychlejší hojení svalů

Mezi sekundární benefity konzumace kolagenových doplňků patří mimo jiné:

  • Snížená chuť k jídlu
  • Posílení kostí
  • Lepší hydratace pleti
  • Zjemnění a zlepšení mobility kloubů a kloubních vazů
  • Zlepšení barevného odstínu pleti a možná redukce stařeckých skvrn

Kromě doplňků stravy můžete kolagen na klouby do organismu dodat i prostřednictvím stravy.

Jaké jsou jeho největší zdroje?

Sója a sójové produkty

Produkty ze sóji obsahují genistein, který v organismu podporuje produkci kolagenu a navíc napomáhá blokovat enzymy, které jsou zodpovědné za stárnutí pleti.

Tmavě zelená zelenina

Špenát, zelí, chřest či kapusta jsou plné luteinu, antioxidantu, který v organismu také stimuluje produkci kolagenu a podporuje hydrataci a elasticitu pleti. Navíc jsou bohaté na vitamín C, takže posilují schopnost organismu kolagen nejen vytvořit, ale také využít.

Červené ovoce a zelenina

Zvýšení přirozené produkce kolagenu v organismu má „na svědomí“ také lykopen, antioxidant přítomný v ovoci a zelenině červené barvy. Kromě toho se další antioxidanty obsažené v červeném, žlutém a oranžovém ovoci podílí na ochraně pleti před ultrafialovým zářením. Zkoumání amerického vědce Watsona potvrzuje, že konzumace  těchto typů ovoce společně s používáním přípravků s SPF faktorem dokáže pleť před ultrafialovým zářením chránit výrazně lépe než samotné používání produktů s SPF.

Konec článku