Marakujový olej, luxusní zázrak pro omlazení vaší pleti

Marakujový olej, luxusní zázrak pro omlazení vaší pleti
Rubrika: Omlazení pleti 27.07.2018
tisk

Marakujový olej možná coby kosmetickou ingredienci vůbec neznáte. Ale měli byste! Podpoří váš boj proti vráskám, nadměrné pigmentaci, pleť také zklidňuje, a dokonce podporuje její pročištění.

Marakujový olej přirozeně bohatý na živiny hýčká a vyživuje pleť díky obsahu mastných kyselin a poskytuje jí antioxidační ochranu.  Patří k dražším typům přírodních olejů a získává se z dvou druhů mučenek. Oleje z obou druhů jsou si nicméně poměrně podobné.

Dva druhy exotického ovoce

Slovo maracuja pochází z Amazonie. Zde také roste „passion fruit“, tedy mučenka jedlá (passiflora edulis), jejíž semínka jsou bohatá na přírodní oleje a jejichž extrakcí za studena se získává marakujový olej lehce naoranžovělé barvy s lehkou konzistencí. Snadno a rychle se vstřebává do pleti, na níž neutváří nežádoucí mastný, nepropustný film.

Většina marakujového oleje nicméně pochází z „passion flower“, tedy mučenky pletní. Mučenka pletní je krásná rostlina, která má i řadu pozitivních zdravotních účinků. Již Aztékové z těchto blahodárných účinků těžili, stejně jako Indiáni v srdci Amazonie.

Oblíbené sérum C-Tetra + Intense s vysokým obsahem vitamínů C a E obsahuje marakujový olej z mučenky jedlé, společně se skvalanem, červeným ženšenem a vitamínem F!

C-Tetra + Intense sérum C-Tetra + Intense sérum Sérum C-Tetra v ještě účinnější verzi, to je C-Tetra+ Intense. Zpomaluje proces stárnutí pleti, rozjasňuje a vyhlazuje vrásky, a navíc ještě silněji působí preventivně proti hyperpigmentaci. Obsahuje totiž větší dávku vitamínu C, společně s dalšími rozjasňujícími a vyživujícími složkami, které v základním séru chybí. Ideální pro zralou pleť nebo jako váš další krok v péči s vitamínem C.

Jak je to s využitím dvou typů marakujových olejů v kosmetice?

Výjimkou nebývá, ba je spíše pravidlem, že je marakujový olej v kosmetických produktech výsledkem mísení olejů z dvou druhů za účelem zvýraznění a zachování jejich nejlepších vlastností. Výsledný olej je lehký a příjemně hydratuje pleť, kterou nejen, že zvlhčuje, ale brání také jejímu vysoušení.

Jak pozitivně marakujový olej působí na pleť? Je účinný proti zánětům v pleti, kterou hydratuje a chrání ji před oxidačním stresem, ulevuje od svědění.

Marakujový olej patří mezi tzv. nosné oleje, což znamená, že je sice prospěšný pleti a organismu sám o sobě, zároveň je ale schopen do sebe pojmout i další aktivní látky a oleje, jejichž účinek navyšuje.

Nabitý živinami pro vaši pleť

Mezi hlavní živiny, které olej obsahuje, patří kyselina alfa-linolenová, beta-karoten, draslík, flavonoidy, fosfor, kyselina linolová, kyselina olejová, kyselina palmitová, kyselina stearová, vápník a vitamíny A, C a E.

Protože obsahuje velké množství vitamínu C, podporuje marakujový olej novotvorbu kolagenu v kůži. Jelikož kolagenu v pleti, a zároveň v celém organismu s rostoucím věkem ubývá, dochází ke vzniku jemných linek, vrásek a povolení kontur. Podpora jeho produkce je proto vítaným společníkem v boji proti předčasnému stárnutí kůže.

Co se týče kolagenu v těle, jeho hladinu v těle můžete navýšit třeba užíváním potravinových doplňků s jeho obsahem. Přečtěte si o tom, proč je tak důležitý a jak vlastně doplňky stravy s jeho obsahem fungují:

Největší tajemství kolagenu odhaleno Největší tajemství kolagenu odhaleno Víme, proč vám konzumace doplňků stravy s jeho obsahem zaručí krásnou pleť, nehty a vlasy a zdravé klouby. A hlavní důvod určitě není ten, že skrze doplňky stravy přijmete kolagen ústně.

Vhodný paradoxně i pro mastnou pleť

Ač se jedná o olej, z jeho aplikace může vedle suché pleti těžit i pleť mastná. Jak je to možné? Marakujový olej totiž reguluje produkci kožního mazu, a na pleti nezanechává mastný film.

Podporou vlastní hydratace pleti dochází k přirozenému postupnému snižování produkce mazu. Suché pleti přináší naopak jeho aplikace úlevu od pnutí, hydrataci a výživu, což se pak odráží na pleti, která je viditelně jemná, vyhlazená a svěží.

Omlazení nejen očního okolí

S tímto účinkem souvisí i vliv marakujového oleje na stárnutí pleti. Čím je totiž pleť sušší a čím méně v sobě zadržuje vody, tím více je náchylná ke vzniku jemných linek a posléze vrásek. Právě obsah vláhy dodává totiž pleti na objemu.

Marakujový olej díky obsahu mastných kyselin, jako kyseliny linolové, palmitové a stearové, hloubkově vyživuje buňky pleti, které tak dodává objem. Za další anti-aging efekt marakujového oleje je zodpovědný zmiňovaný vitamín C a jeho vliv na novotvorbu kolagenu.

Marakujový olej můžete klidně používat i na oční okolí, nedráždí a vyživí i velmi tenkou a citlivou pleť. Protože nemastí, nemusíte mít obavy, že se vám kvůli němu bude rozmazávat řasenka na spodních řasách. Naopak vám pomůže od vrásek a neestetických kruhů pod očima. S jeho aplikací zkrátka neprohloupíte. Zlepší elasticitu, texturu a pleť barevně sjednotí.

Podporuje pleť v ochraně před sluncem

Vitamín C na pleť působí i jinak pozitivně, protože posiluje odolnost pleti vůči ultrafialovému záření. Neznamená to sice, že byste se měli vykašlat na krém na opalování a spolehnout se na vitamín C, ale každá podpora se přece hodí.

Topicky aplikovaný vitamín C si poradí se stárnutím pleti, opraví i fotopoškození Topicky aplikovaný vitamín C si poradí se stárnutím pleti, opraví i fotopoškození Vitamín C chrání organismus před chřipkou, když jej však aplikujete topicky, tedy rovnou na pleť, pomůže vám zachovat mladistvý vzhled a navíc zlepší stav pleti poškozené slunečním zářením.

Vedle vitamínu C obsahuje marakujový olej také vápník a fosfor, a společně toto trio zlepšuje vzhled pleti poškozené slunečním zářením, pro níž je typický unavený vzhled a nestejnoměrný barevný tón. Pleti propůjčuje naopak rozzářený vzhled.

Tlumit dokáže marakujový olej také zánětlivé procesy v kůži, proto je vhodný i pro ty, kdo trpí kožními obtížemi typu lupénka a ekzém, pozitivní vliv má díky antibakteriálnímu působení také na akné a přináší úlevu a podporuje hojení v případě spálení od sluníčka.

Marakujový olej obsahuje kyselinu linolovou, která se obvykle nedostává v dostatečném množství mastné a aknózní pleti. Kožní maz s jejím nízkým obsahem bývá hutný, tuhý a přesně takový, který ve výsledku zanáší kožní póry a je doslova živnou kulturou pro bakterie způsobující akné. Tím, že kyselinu linolovou pleti dodáte, zlepšíte kvalitu kožního mazu, a tím pádem si ulevíte od akné. Marakujový olej navíc působí antibakteriálně a z pleti odstraňuje škodlivé patogeny. Prostě „win-win“.

V případě esenciálního oleje působí proti stresu, úzkostem, působí proti astmatu, kašli. Kromě toho jeho vůně napomáhá při nespavosti, zklidňuje a při masáži podporuje úlevu od bolestí svalů.

Konec článku