Kosmetický derma váleček podpoří omlazení pleti, jeho používání má ale svá rizika

Kosmetický derma váleček podpoří omlazení pleti, jeho používání má ale svá rizika

Dermaváleček je skvělým nástrojem péče o pleť. Podporuje regeneraci pleti, redukuje jemné linky a vrásky, strie, jizvičky, nadměrnou pigmentaci a zlepšuje stav pleti poškození slunečním zářením. Vedle toho napomáhá absorpci aktivních látek z kosmetických produktů do pleti. I jeho užívání s sebou ovšem může nést jistá rizika, zejména pokud nedodržujete správný postup používání.

 

Největším rizikem používání derma válečku je infekce. Dále se může zejména u osob s tmavším fototypem objevit nadměrná pigmentace, která obvykle vzniká z vystavování pleti slunečnímu záření ihned po použití dermaválečku.

Další nežádoucí účinky již nejsou tak dramatické. Souvisí s přirozenou reakcí pleti na proceduru a jsou závislé na dědičných faktorech a okolnostech použití dermaválečku. Patří mezi ně podráždění, začervenání a vznik zarudlých skvrn na pleti.

Pozor na záněty v pleti

Tyto nežádoucí účinky jsou poměrně individuální a někteří jedinci jsou k nim náchylnější než jiní. Užívání dermarolleru může navíc zhoršit existující zánětlivé projevy na kůži, například v případě onemocnění rosacea.

Většina vedlejších účinků nevzniká použitím derma válečku jako takového, ale spíše nevhodnou či nedostatečnou péčí o pleť a aplikací určitých produktů přímo po ošetření. Ne každý si totiž uvědomuje, nakolik derma váleček navyšuje průnik aktivních látek do pleti. Pokud tedy produkt pleť podráždí i bez předchozího použití derma válečku, reakce pleti na něj po proceduře může být několikanásobně intenzivnější.

Suchá či hrubá pleť

Dalším častým, leč zcela neškodným nežádoucím účinkem je vyšší suchost pleti, případně její hrubnutí, které se objevují řádově ve dnech po mikrojehličkování. Čím hustěji je váleček mikrojehlami osázený a čím delší jehličky jsou, tím větší hrubnutí a suchost pleti se mohou objevit. Ačkoliv mohou být tyto projevy nepříjemné, jedná se o přirozený proces obnovy pleti.

Jehličkování může vést i ke vzniku modřin, zejména jsou-li jehličky delší než 0,5 mm. Tloušťka pleti se liší u každého, vliv má i věk, pohlaví, dědičnost, stejně tak se tloušťka kůže liší místo od místa na těle.

Mírně začervenalá pleť

Pokud budete derma váleček používat přesně podle návodu, jediným vedlejším účinkem by mělo být lehké začervenání po každém mikrojehličkování. To lze redukovat používáním zklidňující pleťové péče. Přímo při proceduře můžete vnímat jemné brnění na kůži.

Začervenání pleti je zcela běžné, použijete-li nástroj s delšími mikrojehličkami, přetrvat může až do druhého dne. Na pleti mohou být při bližším prozkoumání viditelné drobné stopy po průniku jehliček kůží, nicméně bez viditelného poranění. Tón pleti se obvykle vyrovná do několika hodin po ošetření. Objevit se může i svědění, kopřivka či vyrážka. Příčina tkví v přecitlivělosti pleti a používání derma válečku je v takovém případě vhodné konzultovat s dermatologem.

Při používání derma válečku dbejte na to, abyste jím ošetřili co největší plochu pleti. Podráždění se vyhnete, nebudete-li válečkem přejíždět stále na jednom místě, pozor si dejte i na to, jak moc válečkem na kůži tlačíte. Pleť válečkem netahejte, příliš na něj netlačte, mohli byste kůži poškrábat. Také příliš rychlé a energické přejíždění válečkem po kůži může způsobit podráždění či zánět a prodloužit dobu hojení pleti.

Součást péče o jizvy

Zlepšit může mikrojehličkování jizvy po akné. Nejprve sice obvykle dochází ke zvětšení a prohloubení jizev, posléze se ale vypnou a rozšíří, tudíž jsou méně viditelné a hluboké. Derma váleček lze používat pro vylepšení vzhledu všech jizev kromě keloidních. Pokud trpíte na keloidy, může mikrojehličkování spustit v kůži nadprodukci kolagenu, a tím pádem další růst keloidní jizvy.

Zcela nevhodné je použití derma válečku v oblasti horních a dolních víček. Kůže je zde velmi tenká a vedle podráždění existuje větší riziko poškození oka či zanesení infekce do zrakového ústrojí. Vyhnout byste se měli i tkáni rtů.

Co by mělo následovat po mikrojehličkování

Nejdůležitější je derma váleček po použití vždy vyčistit a řádně vydezinfikovat, čímž zabráníte množení bakterií. Dezinfikovat derma váleček je daleko důležitější než dezinfikovat po aplikaci pleť!

Začervenání po použití derma válečku můžete zakrýt korektorem či CC krémem. Pro redukci začervenání můžete použít i specializované sérum proti erytému Calmwise Serum.

CALMWISE SERUM CALMWISE SERUM Pokožka se sklony zarudnutí často pne, pálí, štípe a je nadměrně citlivá na negativní vlivy okolí. CALMWISE SERUM poskytuje od všech těchto projevů intenzivní úlevu. Kromě toho také redukuje projevy stárnutí pleti. 1 170 Kč

Nezapomeňte samozřejmě používat ani širokospektrální sluneční ochranu chránící před UVA a UVB paprsky jako prevenci vzniku nadměrné pigmentace. Vhodné je vyhnout se v následujících dnech návštěvám solárií i pobytu na přímém slunci.

Kdy se derma válečku vyvarovat?

  • Jsou-li na pleti přítomné opary, modřiny, ekzém, keloidní jizvy, vyrážky nebo trpíte-li nakažlivými kožními onemocněními, rakovinou kůže či plísňovými infekcemi.
  • Užíváte-li některé léky, například antibiotika, antidepresiva, léky způsobující fotosenzitivitu, léky na vysoký krevní tlak či některé bylinné extrakty
  • Podstoupili-li jste kosmetická ošetření jako chemický peeling, laserové ošetření, estetický chirurgický zákrok, aplikaci botulutoxinu či injekčních výplní. V takovém případě je třeba, aby se nejprve pleť kompletně zhojila

 

Starší články:
Nejlepší kyseliny pro vaši pleť, které vás zbaví vrásek i pigmentací
Omlazení pleti15.9.2017

Nejlepší kyseliny pro vaši pleť, které vás zbaví vrásek i pigmentací

Nenechte se zmást slovem "kyselina" v názvu těchto látek. Vaší pleti mohou totiž pomoci od různých problémů!

Kofein vás zbaví otoků pod očima. Ale nikoliv v podobě kávičky!
Omlazení pleti1.9.2017

Kofein vás zbaví otoků pod očima. Ale nikoliv v podobě kávičky!

Chutná kávička není jen příjemný společník snídaně či obchodní schůzky, také při topické aplikaci působí kofein na pleť blahodárně. Díky vysokému obsahu antioxidantů zlepšuje cirkulaci krve a celkový vzhled pleti.

Krémy proti vráskám fungují, záleží ale na jejich aktivních látkách
Omlazení pleti21.8.2017

Krémy proti vráskám fungují, záleží ale na jejich aktivních látkách

Krémy proti vráskám a další přípravky pro omlazení pleti opravdu fungují a mohou být alternativou k chirurgickým anti-aging procedurám. Jen je třeba vybírat je obezřetně a být dostatečně seznámen s jejich složením, respektive účinnými látkami.

9 největších mýtů o kosmetice - VYVRÁCENO!
Omlazení pleti7.7.2017

9 největších mýtů o kosmetice - VYVRÁCENO!

Nenechte se zmást informacemi, které na vás proudí z médií a udělejte si konečně jasno v některých nejčastějších mýtech o kosmetice a kosmetické péči.

Peptidy na vrásky, na vlasy i na rty
Omlazení pleti1.7.2017

Peptidy na vrásky, na vlasy i na rty

Peptidy jsou fragmenty bílkovin. Samy o sobě jsou tvořeny aminokyselinami. Pokud se aminokyseliny spojí v konkrétní formace, utváří specifické peptidy. Když se pak tyto peptidy propojí do složitějších struktur, vznikají již bílkoviny.