Chlorofyl nám poskytuje kyslík k dýchání. A je prospěšný i pro pleť

Chlorofyl nám poskytuje kyslík k dýchání. A je prospěšný i pro pleť

Díky chlorofylu pro nás rostliny vyrábí kyslík. Užitečný ale dokáže být i pleti a celému organismu díky vysokému obsahu antioxidantů a vitamínů.

Chlorofyl je možné přijímat přímo z rostlin, nebo z doplňků stravy. Ty jsou někdy jeho vhodnějším zdrojem, protože samotný chlorofyl nezůstává v trávicím traktu vždy dostatečně dlouho, aby byl správně absorbován.

Potravinové doplňky totiž vedle chlorofylu obsahují chlorofylin, který oproti prvně zmiňovanému neobsahuje hořčík, ale měď. Pozitivní vliv chlorofylinu na organismus nicméně zůstává obdobný jako u chlorofylu, tedy podpora detoxikace, obranyschopnosti, vitality.

Chlorofyl jako hemoglobin

To, nakolik je chlorofyl při ústní konzumaci účinný, zůstává stále předmětem debat a vědeckých zkoumání. Usuzuje se, že zlepšuje kvalitu červených krvinek, čímž ozdravuje krev. Jeho struktura připomíná hemoglobin, barvivo propůjčující krvi její červenou barvu. Jediný rozdíl je v centrálním atomu, který v případě hemoglobinu tvoří železo a v případě chlorofylu hořčík.

Hořčík je pro tělo velmi důležitý. Bez jeho účasti nemůže správně fungovat na 300 enzymů, kromě toho reguluje krevní tlak a posiluje kardiovaskulární, trávicí a nervovou soustavu. Neobejdou se bez něj svaly, ani žlázy s vnitřní sekrecí. Také pro zdraví pleti je klíčový, umožňuje do ní transport kyslíku a neobejde se bez něj metabolismus vitamínu C. Bez hořčíků v organismu vzrůstá hladina histaminu, naopak se snižuje obsah mastných kyselin. Na pleti se vše projevuje vyrážkami, šupinkami, suchostí pleti a snížením její elasticity.

Co všechno hořčík v organismu ovlivňuje?

Nemáte také nedostatek hořčíku? Nemáte také nedostatek hořčíku? Jak konstatuje Státní zdravotnický ústav, Češi přijímají zhruba o pětinu hořčíku méně, než by měli a než je doporučená denní dávka tohoto minerálu. Ve výsledku tak nedostatkem hořčíku trpí asi třetina populace.

Proti rakovině? Výzkumy zatím chybí

Chlorofyl pozitivně působí na játra a žaludek a může být jednou z řady typů prevence jejich onkologického onemocnění. Existuje nicméně jen limitované množství studií zaměřených na tuto tematiku provedených na lidských dobrovolnících, tato tvrzení vychází pouze ze zkoumání zvířat. Podle dostupných informací chlorofyl pravděpodobně snižuje množství stráveného aflatoxinu, látky se známým rakovinotvorným účinkem.

Podobně jako o zelené kávě či zeleném čaji se i o chlorofylu tvrdí, že podporuje hubnutí. Tato studie naznačuje, že chlorofyl může být nápomocný při optimalizaci tělesné hmotnosti. Kromě toho došlo během tří měsíců jeho každodenního užívání také ke snížení hladiny škodlivého LDL cholesterolu.

Proti zánětu a pro zklidnění pleti  

O vlivu chlorofylu na organismus lze spekulovat, jeho pozitivní vliv na pleť při topické aplikaci je nicméně nesporný. Podporuje hojení poškozené pleti a její regeneraci, je proto skvělým partnerem pro pleť poškrábanou, popálenou nebo zanícenou. Jeho účinek je prokázaný i pro redukci dermatóz, nezánětlivých kožních onemocnění.

Kromě toho, že ulevuje od těchto negativních projevů, minimalizuje vznik jizev a snižuje riziko vzniku infekce díky svému antipatogennímu účinku. Protože je chlorofyl ze své podstaty zásaditý, brání také rozvoji kvasinkových infekcí, především kmenu Candida albicans.

Protože působí proti patogenům včetně bakterií Propionibacterium acnes, může být chlorofyl účinným, ale přesto vůči pleti jemným prostředkem proti akné. Ideální je proto například pro citlivou pleť náchylnou k podrážení, ale zároveň k akné. Kromě toho, že působí proti formování pupínků, napomáhá také jejich rychlejšímu a bezproblémovému hojení.

Detoxikace pro pleť i organismus

Nedostatky pleti odstraňuje také tím, že pleti poskytuje účinnou detoxikaci, podobně jako krvi. Je totiž jedním z nedůležitějších přírodních chelátů, tedy látek, jejichž obsažené prvky jsou pro tělo snadno využitelné a vstřebatelné.

Tím, že stimuluje opravné mechanismy v buňkách kůže, napomáhá redukci vrásek a jemných linek. Vždyť co je jiného anti-ageing než snaha zvrátit poškození pleti dané jejím stárnutím.

Omlazení s chlorofylem

Chlorofyl je také silným antioxidantem, díky čemuž neutralizuje volné radikály, časté původce rozpadu elastinu a kolagenu, zpomalení jeho produkce, a dokonce defektů DNA. Vaší pleti pomůže zvrátit důsledky poškození slunečním zářením, a podporuje také vlastní ochranu pleť před UV paprsky, a to jak při topické aplikaci, tak při konzumaci chlorofylu. Podle této studie provedené v Austrálii snižuje konzumace tmavě zelené listové zeleniny riziko rozvoje rakoviny kůže.

Proti vráskám a stárnutí pleti působí chlorofyl díky obsaženým vitamínům A, C, E a K. Ty nejen, že podporují zdravou hydrataci pleti a redukují jemné linky a vrásky, ale mohou být i prostředkem proti hyperpigmentaci či hrubé kůži.

S článkem souvisí tyto výrobky:

CALMWISE SERUM
Pokožka se sklony zarudnutí často pne, pálí, štípe a je nadměrně citlivá na negativní vlivy okolí. CALMWISE
100% vegan
V těhotenství a při kojení
1 170 Kč
Skladem - ihned posíláme
Starší články:
Marakujový olej, luxusní zázrak pro omlazení vaší pleti
Omlazení pleti27.7.2018

Marakujový olej, luxusní zázrak pro omlazení vaší pleti

Marakujový olej možná coby kosmetickou ingredienci vůbec neznáte. Ale měli byste! Podpoří váš boj proti vráskám, nadměrné pigmentaci, pleť také zklidňuje, a dokonce podporuje její pročištění.

Bez mobilu ani ránu? Dejte si pozor, máte nakročeno k vráskám
Omlazení pleti16.7.2018

Bez mobilu ani ránu? Dejte si pozor, máte nakročeno k vráskám

A tím nemáme na mysli, že budete mít vrásky kvůli informacím, které se z mobilního telefonu dozvíte. Modré světlo, které září z jeho displeje, totiž škodí nejen očím, ale i pleti.

Nejlepší péče o pleť v 50 a více letech
Omlazení pleti5.7.2018

Nejlepší péče o pleť v 50 a více letech

V padesáti byste neměli rezignovat na péči o pleť v domnění, že vznik vrásek je už nevyhnutelný a nezvratitelný. Naopak, důslednou péčí můžete vzhled své pleti „zakonzervovat“ a zpomalit její další stárnutí.

Věděli jste, že retinal působí 11x rychleji než retinol?
Omlazení pleti29.6.2018

Věděli jste, že retinal působí 11x rychleji než retinol?

Že jste o retinalu ještě neslyšeli, a znáte jenom retinol? Tak v tom případě pokračujte ve čtení. Určitě si tohoto anti-aging všeuměla budete chtít na své pleti také vyzkoušet.

Stařecké skvrny na rukou. Vážně chcete mít ruce staré dámy?
Omlazení pleti15.6.2018

Stařecké skvrny na rukou. Vážně chcete mít ruce staré dámy?

Nadměrná pigmentace je potvora, a když už se jednou objeví, není snadné se jí zbavit. Vyžaduje to píli a trpělivost. Proto je lepší proti ní působit preventivně!